Bergen Assembly

Yasmine og Heptaederets syv sider. Convener: Saâdane Afif. Kurator: Yasmine d’O. Gratis inngang til utstillingen.

For første gang er Bryggens Museum er utstillingssted for Bergen Assembly, Bergens triennale for samtidskunst.

I fjerde utgave av Bergen Assembly inviterer kurator Yasmine d’O. publikum til å følge en annen Yasmine, en oppdiktet person, i hennes søken etter en gåtefull form – en syvsidet, tredimensjonal figur kalt Heptaederet.

Historien om Yasmines søken etter Heptaederet kommer fra et skuespill av den franske forfatteren Thomas Clerc, basert på en performance Saâdane Afif fremførte i Marrakech i 2014. Performancen ga utspring til en idé som siden har vandret fra Marokko og nordover. På veien har idéen støtt på ulike situasjoner og personer, og gjennom disse møtene blitt utfylt og forvandlet til en ny form – Bergen Assembly 2022.

Yasmines søken blir ledsaget av syv særegne figurer som hun møter på ferden: Professoren, Lurendreieren, Mopedisten, Sannsigeren, En akrobat, Kullmannen og Turisten. Disse syv rollefigurene gir navn til syv utstillinger på ulike visningssteder i Bergen mellom 8. september og 6. november 2022. I hver utstilling møter du tre forskjellige kunstneriske perspektiver, som belyser de syv figurene på ulike måter.

Les mer på bergenassembly.no

Mopedisten

Poeten er virkelig en ildtyv. Menneskeheten, og til og med dyrene, er hans byrde; han må sørge for at hans oppfinnelser lever og ånder: Hvis det han bringer tilbake fra

underverdenen, har en form, tilbyr han form; hvis det er formløst, tilbyr han formløshet.

– Arthur Rimbaud i et brev til Paul Demeny, 15. mai 1871. Oversatt av Bergen Assembly.

På sin lekre sykkel, med håret flagrende i vinden og et salig smil på leppene, suser Mopedisten av gårde. «Snakkes aldri!» roper hun, og legger til i full fart: «Bevegelse er både målet og middelet for meg: Alt som finnes i verden – selv den mest marginale ting – kan bli mitt her og nå på et øyeblikk.» Tankene hennes følger aldri en rett linje. Krumninger og buktninger, kurver og buer er hennes raison d’être – hennes eksistensgrunnlag. Fjerne er de opptråkkede stiene, de effektive rutene fra A til B, fanget i vanens tvangstrøye. Som den omflakkende og utrettelige poeten hun er, driver hun av gårde etter instinktene. Som en rullende stein, uten noe presist mål, følger hun vagabondens tankegang. Hun passer på å bevege seg utenfor allfarvei, og det finnes ikke et hjørne av det fysiske eller mentale universet som hun ikke kan nå. Mopedisten er erfaren i analogisk tenkning, og skaper nye tilknytninger mellom tilfeldige ting hun kommer over på sin snirklete vei. Disse forbindelsene, som tilfører mening til historiene som hun bringer med seg tilbake, vil forandre vårt syn på verden på en måte som setter varige spor. For, kjære Mopedist, er det ikke drømmene dine som skaper virkeligheten, og gjør den håndgripelig? For å blåse liv i rollefiguren Mopedisten samler denne utstillingen de vandrende verkene til Denicolai & Provoost, Katia Kameli og Shirin Sabahi. Ta turen til Bryggens Museum for å se utstillingen, og finn ut mer om hva som foregår i hodet til denne rollefiguren, ved å lese Side Magazine-utgaven om Mopedisten.

– Yasmine d’O.