Byen og laget

Opplev Bergens og Branns historiske oppturer og nedturer i tekst, bilder, lyd og film. Bli med på konkurranser og fotballspill for hele familien!

De burde kanskje ha ant hva de satte i sving, guttene som stiftet fotballklubb på en cafe i Starvhusgaten i 1908. Bergen var jo for lengst kjent som begeistringens og de store følelsenes by.

Allerede 15 senere år var «Brann-stilen» blitt noe alle i Fotball-Norge måtte ta stilling til. Enten spilte du som Brann – «fremmedartet» – eller så spilte du mer traust nasjonalt, som Odd. Siden har det som kjent gått opp og ned, og sjelden uten at det har blitt lagt merke til.

Gjennom byen med laget – i Sportsklubben Brann sine fotspor

Gjennom byen med laget

Vår byvandring «Gjennom byen med laget – i Sportsklubben Brann sine fotspor» starter på Møhlenpris og ender i Vågsbunnen. På veien finner vi igjen steder og personer i den gamle byen, hele tiden med et fokus på fotball og fritid.

Les mer og kjøp billetter

Klar for avspark?

Nå kan du oppleve stadionstemningen på Bryggens Museum! Gjennom en aktiv og spennende utstilling presenteres byen og lagets utvikling gjennom de siste hundre årene.

Byen er Bergen og laget er Brann, heter det i sangen. Men hva er det egentlig med Brann, og hvem er nå disse bergenserne? Og hva har de vært for hverandre? 

Med utgangspunkt i fem øyeblikk i Branns historie ser vi på forholdet mellom byen og laget. Underveis har vi latt oss inspirere av Branns egen klassiker: Byen é Bergen og laget é Brann, stedet e stadion og syng alle mann er rammen for vår utforskning av de utvalgte øyeblikkene.

Dette er ingen komplett historie, verken om Brann eller Bergen. Men ved å stoppe opp ved noen utvalgte øyeblikk tror vi at vi kan komme på sporet av noe særegne ved både byen og laget – og måten de henger sammen på. I tillegg tar vi et også sveip igjennom byen og lagets historie fra stiftelsen og frem til i dag, gjennom oppturer og nedturer. 

Hva hadde Bergen vært uten Brann? Og kan vi tenke oss et Brann uten Bergen? Kanskje handler det om lidenskapen og den bergenske begeistring? Eller er det ironien, stadions «visst faen gjør vi det, som i 1963», som best fanger byens ånd? For hele Stadion vet, og hele byen vet, at verken byen eller laget er riktig så strålende som vi sier.

Aktivitetsutstilling med spill

Utstillingen inneholder flere gøye aktiviteter for store og små. Prøv deg på triksing og test konkurranseinstinktet i spillsonen! 

Her finner du stiga-fotballspill, flipper-fotballspill, playstation med FIFA-konkurranser og en egen triksebane. Bli med på konkurranser og aktiviteter gjennom hele utstillingsperioden. Er du heldig kan du treffe på en av Branns esport-spillere!

Her finner du Bryggens Museum

Kjøp gavekort til «Byen og laget» 2022

Billetten gjelder inngang på Bryggens Museum inkl. «Byen og laget» på valgfri dag fra 11.februar til 31.12.2022.

KJØP BILLETT

Spennende historiefortelling med blikk på både Brann og Bergen by
«Den bør interessere bergensere flest. Ikke bare Brann-tilhengere, men alle som er opptatt av byens historie. «Byen og Laget» bør du få med deg.»

BA 08.02.22 – Les artikkelen her

Les artikkel i BT om utstillingen her (+)