SKOLEMUSEET

Holbergsalong

FOREDRAG
«Mathias Blumenthal og 1700-tallets bildespråk» ved Line Daatland.

Torsdag 13. oktober inviterer vi til Holbergsalong på Skolemuseet.

Kveldens gjest er Line Daatland og kveldens tema er «Mathias Blumenthal og 1700-tallets bildespråk».

Mathias Blumenthal (1719–1763) kom til Bergen i 1749, og stod i tiden som fulgte bak en rekke utsmykninger i byen. Blumentahls mest kjente verk er nok det monumentale «Justitia», malt på oppdrag fra Bergens magistrat. Maleriet henger fremdeles på sin plass i bystyresalen i Bergen, hvor det minner de folkevalgte om rettferdighetens prinsipper. Så sent som for to år siden var tolkning av dette maleriets motiv oppe til debatt fordi det ble oppfattet som rasistisk.

Mye av 1700-tallets rike visuelle språk har gått tapt i løpet av historien, og Blumenthals motiver kan for mange være gåtefulle. Vi snakker om Blumenthals bildeverden, og ser om det vi vet om Bergen og Europa i hans tid kan hjelpe oss å åpne opp disse verkene for vår tids betraktere.

Line Daatland er direktør for samling og utstillinger ved KODE Kunstmuseer og komponisthjem.

Salongen finner sted i latinskolebygningen, der vi også har utstilt en rekke bokskatter, bøker vi vet var i huset da skolen holdt til her. Det blir også anledning til å ta en tur opp i andre etasje der vi har en egen utstilling av skoleplansjer fra våre store samlinger. Nå er det naturfagplansjer som er fremme.

Skolemuseet ligger i Lille Øvregate 38 og åpner kl 18.

De kommende Holbergsalonger:

Torsdag 10. november: Kjempers fødeland. Bilder av oss og de andre ved Torgeir Skogen
Torsdag 8. desember: Patriotisme og selskapelighet ved Anders Johansen

Kjøp billetter her