SKOLEMUSEET

Jeppe, Erasmus og deres tid?

FOREDRAG
På denne Holbersalongen inviterer vi til en samtale med Inga Henriette Undheim som stiller spørsmålet "Jeppe, Erasmus og deres tid?"
Jeppe paa Bierget og Erasmus Montanus regnes ofte som Holbergs beste komedier. Ordet «tidløs» brukes gjerne for å beskrive kvaliteten. Ja, for selv om det har gått 300 år siden Jeppe og Erasmus første gang viste seg på en scene, oppleves stykkene fortsatt som aktuelle.

Samtidig kan en spørre seg hva som har gått tapt under tiden. Folk vet vel i herredet at Jeppe drikker, heter det Holbergs stykke, og spør man dagens tilskuere, vil de fleste svare at Jeppe drikker fordi han har en mannevond kone.

Det færre i dag vil gjenkjenne, er Jeppes bakgrunn som krigsveteran – en bakgrunn som på 1700-tallet hadde en helt annen klangbunn hos folk flest enn i dag.

I kveldens salong vil Inga blant annet ta for seg forekomsten av militære og krigsreferanser i Holbergs komedier – og invitere til diskusjon om implikasjonene av disse temmelig oversette referansene.

Inga Henriette Undheim er førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet.

Salongen finner sted i latinskolebygningen, der vi også har utstilt en rekke bokskatter, bøker vi vet var i huset da skolen holdt til her. Det blir også anledning til å ta en tur opp i andre etasje der vi har en egen utstilling av skoleplansjer fra våre store samlinger. Nå er det naturfagplansjer som er fremme.

Hjertelig velkommen!

Skolemuseet ligger i Lille Øvregaten 38. Museet er åpent fra 17 til 20.