HORDAMUSEET

Livet på landsbygda – bygningshistorisk avdeling

OMVISNING

Bli med på en tur tilbake i tid, til livet på landsbygda på 17-1800-tallet. Hvordan var hverdagslivet for folk flest den gang? Vi har det ganske bekvemt i dag, med innlagt strøm og vann, privatbil og kollektivtransport og nærbutikker overalt. Slik var det ikke for dem som levde for over hundre år siden. Da var det dagslys og levende lys som gjaldt, båten var det beste transportmiddelet, og nærmeste landhandel var ikke nødvendigvis rett rundt hjørnet.

I bygningshistorisk avdeling på Hordamuseet kan du lære mer om livet i gamle dager ved å besøk de flotte, gamle husene som ligger i idylliske naturområder ved sjøen. Vi skal gå innom flere av de små og store bygningene i klyngetunet og bl.a. se på byggeskikk og høre om boforhold gjennom tidene. Det er også et rekketun, som viser byggeskikken ute ved den værharde kysten.

Vi skal se innom landhandelen, der man fikk fatt i kolonialvarer og andre ting man ikke produserte selv. Kanskje kjøpte man også med et kremmerhus med sukkerkandis til barna? På postkontoret vegg i vegg kunne man sjekke om det var amerikabrev i posthyllen. Har du tenkt på hvordan det var å gå på skolen før i tiden? Vi går også en tur innom skolestuen for litt lærdom, og kanskje også for å disiplinere oss. Bjørkeriset ligger klart på kateteret!

Alt dette og mere til finner man i nydelige omgivelser, hvor man også kan sette seg ned ved vannkanten og bare nyte livet!

Omvisningen går delvis ute, vi anbefaler derfor passende yttertøy og gode sko. Deltagelse er utfordrende for rullestolbrukere og barnevogn på grunn av begrenset tilgjengelighet til husene. Hund er ikke tillatt på omvisningen.