ROSENKRANTZTåRNET

Et innblikk – Rettsaken mot Anne Pedersdatter

OMVISNING
Omvisning i utstillingen: Har du lyst å høre mer om rettssaken mot Anne? Vi har en liten utstilling i fru Helviks kammer i tårnet. kom å bli med på et kort innblikk i utstillingen vår og ta deg en tur rundt i tårnet på egenhånd etterpå hvor Anne selv en gang i tiden vandret rundt.

I mars 1590 fant en av de mest kjente rettsakene i Norge mot trolldomsanklager sted i Bergen. Det var Anne Pedersdatter som stod på tiltalebenken. Dette var ikke første gangen slike anklager ble rettet mot Anne, men denne gangen hadde hun ikke ektemannen, Absalon Beyer, ved sin side.

I løpet av to uker vitnet til sammen 48 kvinner og menn mot Anne, ingen vitnet på hennes vegne.

Utdrag fra dommen:
Først at mens hun tjente Anna Absalons, hadde Anna Absalons brukt Elina som hest tre julenetter og ridd henne til et fjell som kalles Lyderhorn. Før Anna steg opp på henne, ristet hun bisselet tre ganger mot henne, og Elina, som var ung og uforstandig, tok det på uten å betrakte hva det var hun hadde på seg. Så dro Anna Absalons av sted med henne. Elina visste ikke hvor, før hun blant andre slike hester sto bundet på Lyderhorn.

Ekteparet Anne Pedersdatter og Absalon Beyer, som blant annet var slottprest på Bergenhus, var venner med Erik Rosenkrantz og hans kone Helvig Hardenberg og besøkte dem i Rosenkrantztårnet.

Har du lyst å høre mer om rettssaken mot Anne? Vi har en liten utstilling i fru Helviks kammer i tårnet. kom å bli med på et kort innblikk i utstillingen vår og ta deg en tur rundt i tårnet på egenhånd etterpå hvor Anne selv en gang i tiden vandret rundt.