Damsgård Hovedgård

Rokokkohuset med hage. En perle for historieinteresserte og deg med kjærlighet for unik arkitektur, vakre interiør og historiske hager.

Dette landemerke på Laksevåg har imponert besøkende i århundrer og huset regnes som rokokkoarkitekturens hovedverk i tre i Norge.

I sin storhetstid på 1700- og 1800-tallet var dette et sted for den privilegerte eliten og deres festligheter. I dag er lyststedet med unik rokokkoarkitektur, autentiske interiører og et nydelig hageanlegg åpent for oss alle. Museet er åpent utvalgte dager i sommersesongen. For å komme inn i huset må man delta på fastsatte omvisninger med egen billett, mens hagen er tilgjengelig i hele åpningstiden.

Unike interiører og historisk hage

La deg inspirere av fargerike tapet, unike malte overflater, nydelige gardiner og tekstiler i kombinasjon med stilmøbler, alt smakfullt innredet. Her finner du stuer og værelser i klassisk stil med herrens og fruens kammers og tilhørende hager fulle av nyttevekster og prydplanter fra perioden.

I herren- og fruens hage kan du spasere på grusganger og nyte historiske roser, stauder, busker, trær, grønnsaker og sommerblomster. Her finner du også hageskulptur, en piledam og en karussdam. Når du trenger en pause, kan du sette deg på en av benkene og nyte hagen og kanskje lyden av springvannet fra vannfontenen i herrens hage.

I festsalen dekkes hvert år «sommerens festbord» med ulike tema. I 2022 vil fruene på Damsgård få plass rundt bordet. Hvem var de? Deltar du på en av omvisningene i huset eller hagen får du høre mer om dette og historien til lyststedet.

Damsgård hovedgård og lyststeder i Bergen

På 1700-tallet tok byens overklasse til seg trender fra kontinentet, og slo seg opp med herskapelige lyststeder i landlige omgivelser. Omkring år 1800 fantes det rundt 70 slike lyststeder i landområdene rundt Bergen by, og Damsgård var det flotteste.

Damsgård hovedgård ble oppført i 1770-årene for generalkrigskommisær og generaltollforvalter Joachim Christian Geelmuyden (1730 – 95). Geelmuyden ble adlet i 1783, og tok navnet Gyldenkrantz.

I 1796 ble hovedgården solgt til hoffagent Herman Didrich Janson (1757 – 1822). Jansonfamilien ble boende på Damsgård til 1983, og for mange er Jansongården et vel så kjent navn som Damsgård hovedgård. Staten og Bergen kommune kjøpte i 1983 Damsgård hovedgård for å bevare den som kulturhistorisk minnesmerke. I perioden 1983– 1993 ble de beste ressurser tatt i bruk da hele anlegget fikk omfattende sikring, konservering, restaurering og gjenskaping.

Praktisk informasjon

  • Tilkomst/transport: ca. 25 min spasertur fra sentrum eller ca. 10 min med buss nr 6 fra sentrum/Olav Kyrresgt.
  • To billett-typer: en som gjelder inngang kun til hovedgårdens hage og en som gjelder inngang både til hagen og til omvisning i huset. Merk at omvisningene kun går til faste tider.
  • Enkel kafe på gårdsplassen og i drengestuen, kan benyttes uten å løse billett. Her finnes også et lite utvalg av bøker og suvenirer for salg.
  • Tilgjengelighet for rullestol: Bygget er ikke tilrettelagt for rullestol, men med litt hjelp er det er mulig å komme inn i hagen og i noen rom i 1. etasje. Bygget blir 3D skannet for fremtidig virtuell vising.
  • Grilling og bruk av åpen ild er forbudt på hele museumsområdet, både innenfor hagemurene, på marken foran fasaden og i parken på baksiden.