Grupper

Få skreddersydde omvisninger, teatervandringer, ekspertvandringer og arrangementer for grupper. Selskapslokaler og møterom med historisk sus.

Velkommen til et variert og spennende innblikk i svært ulike sider av Bergen bys historie, enten det er på en omvisning på et museum, en teatervandring eller en historisk byvandring:

Arrangementer, omvisninger, byvandringer, teatervandringer i Bymuseet

Her finner du oversikt over alle arrangementer på Bymuseet fremover med mer informasjon og mulighet til å sikre deg billetter.

Se oversikt over alle arrangementer

Omvisninger og inngang på museene

Alle våre museer kan tilby skreddersydde tilbud for grupper med omvisninger, aktiviteter, arrangementer etc. Her er en liten oversikt over aktuelle opplevelser for grupper, men ta gjerne kontakt også for et tilpasset program for din gruppe.

Håkonshallen

For mer enn 750 år siden bygget kong Håkon Håkonsson hallen, den ble reist en gang mellom 1247 og 1261. I dag er Håkonshallen et nasjonalt kulturminne.

En omvisning i hallen tar for seg Bergenhus sin historie fra den gang det var kirkesenter og kongsgård her. Man får også et innblikk i hvordan Norge ble bygget som nasjon. Håkonshallen er fin å kombinere med et besøk i Rosenkrantztårnet for å bygge videre på historien og slik få en mer helhetlig opplevelse av stedet.

Rosenkrantztårnet

Her bodde en av Norges viktigste konger, Magnus Lagabøte, på 1200-tallet. På 1500-tallet ble det lensherrenes slott.

Tårnet et er i dag en spennende bygning å gå på oppdagelsesferd i. Via kronglete, smale ganger og bratte trapper beveger vi oss fra kjelleren med 1500-tallets fangehull, til kanonloftet like under taket.

Når nødvendige sikkerhetsarbeider på taket er fullført kan man igjen komme ut på vektergangen. Her hadde vekterne utsikt over hele byen, og fortsatt er dette kanskje byens beste utsikt!

Bryggens Museum

Vi kan tilby omvising i vår faste utstilling Under jorden, hvor du kan lære om middelalderens Bergen og hvordan dagliglivet til menneskene som levde her artet seg. Omvisingen tar blant annet for seg byens mange branner og hvordan de var med på å utvikle byen gjennom middelalderen, og hvordan handelen gjorde at Bergen ble et viktig møtepunkt for nordmenn og utenlandske handelsmenn.

Vi kan også tilby omvisning om spesielle temaer som f.eks. runene på Bryggen og jul i middelalderen, og egne omvisinger for barn med aktiviteter.

Vi beregner ca. 45 – 60 min på en omvising, men sett gjerne av litt ekstra tid til å kikke litt rundt i utstillingen på egen hånd etterpå.

Enkel servering kan tilbys etter avtale.

Lepramuseet St. Jørgens Hospital

På Lepramuseet kan vi tilby omvisninger for grupper i perioden mai-september. Maks antall per gruppe er normalt 30, men vi kan i mange tilfeller ha flere grupper på besøk samtidig. Vanligvis er det kirken og hovedbygningen som vises fram. Vi legger gjerne opp til litt ulike tema i løpet av omvisningen og setter alltid pris på mange gode spørsmål fra deltakerne underveis. Vi beregner normalt ca. 45-60 min. på en omvisning, men sett gjerne av litt mer tid til spørsmål og til å se i interiør og utstillinger.

Gamle Bergen Museum

På Gamle Bergen vil Bymuseets egne skuespillere gi deg en opplevelse av å reise tilbake i tid. Ved forhåndsbestilling er også mer tradisjonelle omvisninger mulig. Vi kan tilby enkel servering etter avtale. Museet har åpent kun i sommersesongen og vi kan tilby besøk for grupper i perioden mai-september.

Skolemuseet

I sentrum finner du også Skolemuseet i den gamle latinskolen like ved Domkirken. Her kan vi tilby omvisninger med flere ulike tema, samt servering av forfriskninger.

Damsgård Hovedgård

På Damsgård kan vi tilby omvisninger i hus og hage, eller også kun i hagen. I huset kan vi ta imot opptil 15 i hver gruppe, men vi kan gi omvisning for flere grupper samtidig. Anbefalt varighet er 45-60 minutter. Vi kan tilby enkel servering i drengestuen eller i hagen hvis været er fint. Grupper utenom sesong mai-september.

Hordamuseet

Hordamuseet viser livet til fiskarbonden, og ligger på et svært idyllisk område ved Fanafjorden. Her kan vi tilby en rekke ulike omvisninger:

  • I de gamle husene på området
  • Blant fortidsminnene på området
  • Båthallen
  • Utstillingen om fiskarbonden
  • Ragna Breiviks teppeserie om Åsmund Frægdegjevar

Etter avtale kan vi tilby servering og aktiviteter.

Alvøen Hovedbygning

I sommermånedene kan vi tilby omvisninger inne i det som var et av Bergens flotteste private hjem. I løpet av omvisningen møter du både familien Fasmer, industrihistorien til stedet, sosialhistorien og kunsthistorien. På grunn av sårbare interiører kan man ha maks 15 personer i hver gruppe.

Teatervandringer og ekspertvandringer

Teatervandringer

Bymuseet i Bergen inviterer til lærerike, morsomme og uhøytidelige innføringer i bergenshistorien for voksne, barn, lokale patrioter og tilreisende nykommere. En ny og annerledes måte å oppdage Bergen på der lokale skuespillere fra Bymuseet gir innblikk i Bergens fargerike historie og utvikling.

Gjennom en teatervandring i Bergens gater, smau og steder vokser 950 års historie frem gjennom en kombinasjon av tradisjonell byvandring og teatrale opptrinn. Underveis oppstår det scener og hendelser som er med å levendegjøre historien og som gir deg både underholdning og kunnskap!

Ekspertvandringer

Bymuseets egne historikere forteller om Bergenshistorien der den skjedde: ute i byens gater. På turen gjennom byen får du blant annet se sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og høre om det som en gang fantes. Bymuseets egen historieforskning danner grunnlaget for disse interessante vandringene.

De fleste har en varighet på ca. 90 minutter, men dette kan tilpasses etter ønske.

Vandringen foregår oftest ute, ha derfor på passende yttertøy og gode sko. Mange av turene kan tilpasses rullestolbrukere og barnevogn, men noen vandringer kan være utfordrende pga. terreng og begrenset tilgjengelighet ved noen av stoppestedene. Hund er ikke tillatt på vandringene.