Velkommen til et variert og spennende innblikk i svært ulike sider av Bergen bys historie, enten det er på en omvisning på et museum, en teatervandring eller en historisk byvandring:
Alle våre museer kan tilby skreddersydde tilbud for grupper med omvisninger, aktiviteter, arrangementer etc. Her er en liten oversikt over aktuelle opplevelser for grupper, men ta gjerne kontakt også for et tilpasset program for din gruppe.
For mer enn 750 år siden bygget kong Håkon Håkonsson hallen, den ble reist en gang mellom 1247 og 1261. I dag er Håkonshallen et nasjonalt kulturminne.
En omvisning i hallen tar for seg Bergenhus sin historie fra den gang det var kirkesenter og kongsgård her. Man får også et innblikk i hvordan Norge ble bygget som nasjon. Håkonshallen er fin å kombinere med et besøk i Rosenkrantztårnet for å bygge videre på historien og slik få en mer helhetlig opplevelse av stedet.
Her bodde en av Norges viktigste konger, Magnus Lagabøte, på 1200-tallet. På 1500-tallet ble det lensherrenes slott.
Tårnet et er i dag en spennende bygning å gå på oppdagelsesferd i. Via kronglete, smale ganger og bratte trapper beveger vi oss fra kjelleren med 1500-tallets fangehull, til kanonloftet like under taket.
Når nødvendige sikkerhetsarbeider på taket er fullført kan man igjen komme ut på vektergangen. Her hadde vekterne utsikt over hele byen, og fortsatt er dette kanskje byens beste utsikt!
Vi kan tilby omvising i vår faste utstilling Under jorden, hvor du kan lære om middelalderens Bergen og hvordan dagliglivet til menneskene som levde her artet seg. Omvisingen tar blant annet for seg byens mange branner og hvordan de var med på å utvikle byen gjennom middelalderen, og hvordan handelen gjorde at Bergen ble et viktig møtepunkt for nordmenn og utenlandske handelsmenn.
Vi kan også tilby omvisning om spesielle temaer som f.eks. runene på Bryggen og jul i middelalderen, og egne omvisinger for barn med aktiviteter.
Vi beregner ca. 45 – 60 min på en omvising, men sett gjerne av litt ekstra tid til å kikke litt rundt i utstillingen på egen hånd etterpå.
Enkel servering kan tilbys etter avtale.
I sentrum finner du også Skolemuseet i den gamle latinskolen like ved Domkirken. Her kan vi tilby omvisninger med flere ulike tema, samt servering av forfriskninger.
På Lepramuseet kan vi tilby omvisninger for grupper i perioden april-september. Maks antall per gruppe er normalt 30, men vi kan i mange tilfeller ha flere grupper på besøk samtidig. Vanligvis er det kirken og hovedbygningen som vises fram. Vi legger gjerne opp til litt ulike tema i løpet av omvisningen og setter alltid pris på mange gode spørsmål fra deltakerne underveis. Vi beregner normalt ca. 45-60 min. på en omvisning, men sett gjerne av litt mer tid til spørsmål og til å se i interiør og utstilling.
På Damsgård kan vi tilby omvisninger i hus og hage, eller også kun i hagen. I huset kan vi ta imot opptil 15 i hver gruppe, men vi kan gi omvisning for flere grupper samtidig. Anbefalt varighet er 45-60 minutter. Vi kan tilby enkel servering i drengestuen eller i hagen hvis været er fint.
Hordamuseet viser livet til fiskarbonden, og ligger på et svært idyllisk område ved Fanafjorden. Her kan vi tilby en rekke ulike omvisninger:
Etter avtale kan vi tilby servering og aktiviteter.
I sommermånedene kan vi tilby omvisninger inne i det som var et av Bergens flotteste private hjem. I løpet av omvisningen møter du både familien Fasmer, industrihistorien til stedet, sosialhistorien og kunsthistorien. På grunn av sårbare interiører kan man ha maks 15 personer i hver gruppe.
På Gamle Bergen vil Bymuseets egne skuespillere gi deg en opplevelse av å reise tilbake i tid. Ved forhåndsbestilling er også mer tradisjonelle omvisninger mulig. Vi kan tilby enkel servering etter avtale. Museet har åpent kun i sommersesongen og vi kan tilby besøk for grupper i perioden mai-september.
Grupper på min. 10 personer kan enten bestille sammen på valgt dato eller så langt vår kapasitet strekker også få bestille egne teatervandringer.
Sommeren 2023 tilbyr vi vandringen « Til Tjeneste!»
Tjenestepikene står klar og tar publikum med på en reise gjennom byens historie sett gjennom tjenestepikenes øyne anno 1880.
Vandringen starter i Vågsbunnen like ved Fisketorget og fortsetter til Skansen som ligger like over Fløibanestasjonen. Turen går gjennom gater, torg, smitt og smau. Lokale skuespillere fra Bymuseet formidler historien og gir publikum et innblikk i Bergens historie, samtidig som man får følge tjenestepikene gjennom gater og torg i deres mange gjøremål og plikter i sin tjeneste.
Underveis oppstår det scener og hendelser som er med å levendegjøre historien. På teatervandringen får man lære mer om byens handel, språk og byhistorie på en underholdende måte.
Vi kan tilby en rekke byvandringer med våre formidlere. De fleste har en varighet på ca. 90 minutter, men dette kan tilpasses etter ønske. I listen under ser du noen aktuelle vandringer, men ta gjerne kontakt med ønske om tilpassede vandringer.
Vandringen foregår ute, ha derfor på passende yttertøy og gode sko. Mange av turene kan tilpasses rullestolbrukere og barnevogn, men noen vandringer kan være utfordrende pga. terreng og begrenset tilgjengelighet ved noen av stoppestedene. Hund er ikke tillatt på vandringene.
Vi starter på Klosteret, der kong Øystein Magnusson grunnla Munkeliv kloster tidlig på 1100-tallet, og ender på Holmen ved Håkonshallen. På turen snakker vi om sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og om det som en gang fantes.
Den 7.april 1590 ble Anne Pedersdatter brent på bålet etter å ha blitt dømt for trolldom. Vi følger henne på ferden fra Gamle Rådhus til Nordnes, der bålet ble tent. På veien snakker vi om hekseforfølgelsene i Norge på 15- og 1600-tallet.
300 meter Bergen er Bymuseets forsknings- og formidlingsprosjekt knyttet til området mellom Lepramuseet og Skolemuseet. Disse 300 meterne var en gang preget både av borgere, embetsfolk og fattigfolk. Her passerte begravelsesfølgene, og det var her bergenserne promenerte i lyse sommerkvelder. Denne fliken av byen er rik på historier og karakterer, fra middelalderen til vår tid – et flott utkikkspunkt også mot den større historien. I denne vandringen henter vi særlig inn livet i byen omkring midten av 1800-tallet.