Alvøen Hovedbygning

Få fine spaserturer i Alvøen – et idyllisk område med en lang og rik historie fra et autentisk lite industrisamfunn.

Alvøen Hovedgård er et populært turmål. Den vakre 1700-tallshagen og den store engelske parken rundt er åpen hele året og ligger i et nydelig område som passer perfekt for en koselig helgetur eller ettermiddagstur.

Rundt den lune Alvøypollen byr industristedet i dag på koselige småbutikker i de gamle industrihusene. Få også med deg Stuart Frost sin utsmykking av naturen i skogen bak hovedgården.

Åpen hage med gratis inngang hele året

Hagen er åpen for fri ferdsel hele året og er et godt utgangspunkt for videre tur rett frem til Alvøskogen eller til høyre og inn i eiendommens idylliske skog som går under navnet anlegget.

I sommersesongen er det mulig å delta på temaomvisninger og vandringer. Du kan også bestille privat omvisning inne i herskapshuset, der vil du få se vakre 1700-tallsinteriør i et av Bergens vakreste private hjem. Alvøen er også et yndet sted for utendørs vielser og konserter.

Industri gjennom 400 år

Innerst i Alvøypollen løper elven ut fra de høyereliggende Småvatnet og Storavatnet. Det er her man gjennom fire århundrer har temmet naturkreftene og brukt dem i fabrikkanlegget der man helt frem til 1981 produserte papir av høyeste kvalitet. Miljøet i Alvøen med Hovedgården, klyngen av små vestlandske arbeiderboliger og direktørens bolig utgjør et helt spesielt og autentisk område som må oppleves. Her var det både skole, sparebank, bibliotek og forsamlingshus for arbeiderne.

Fasmerfamilien og papirfabrikken

Alvøen Hovedbygning byr på minner om Fasmerfamiliens liv i Bergen og Alvøen gjennom mer enn 300 år. Det var Familien Fasmer som kjøpte stedet allerede midt på 1700-tallet, som startet papirproduksjonen i 1797, og som drev fabrikken helt frem til nedleggelsen i 1981. Fra basen i hovedbygningen, som ble familiens helårsbolig fra 1830-tallet, har familien styrt stedet med fast hånd.

Praktisk informasjon:

  • Tilgjengelighet: Parkeringsplass like utenfor området.
  • Området har begrenset tilgjengelighet for rullestol. Hagen har noen grusganger og det er delvis mulig å komme seg rundt med rullestol. Bygget er imidlertid fredet og dessverre ikke tilpasset rullestol. Området rundt er imidlertid grus- og asfaltveier.
  • Bruk av hagen til kommersiell fotografering etter avtale med museet. Se Bymuseets retningslinjer for film og foto
  • Grilling og bruk av åpen ild er forbudt på museumsområdet.