Skolemuseet

Bergens gamle latinskole fra 1706.

Velkommen til Norges eldste skolebygning. Det var her byens katedralskole holdt til i årene fra 1706 til 1840. Her kan du oppleve både skoleinteriøret og den fine leiligheten der rektor bodde med familien sin. Vi viser også frem noen unike bokskatter fra skolens tid. I 2.etasje har vi blant annet en utstilling av vakre skoleplansjer!

Katedralskolene var opprinnelig presteskoler, med røtter helt tilbake til midten av 1100-tallet. I Bergen holdt skolen til ute på Holmen (nå Bergenhus) de første fire hundre årene, før den flyttet hit til Vågsbunnen omring 1550. Skolebygningen du finner her nå ble reist etter den store bybrannen i 1702.

Fra presteskole til gymnas

Fra 1600-tallet av var skolen ikke lenger en fullstendig presteskole, men en skole som forberedte til videre studier ved universitetet. Det var dette som senere ble gymnas og nå videregående skoler.

I den gamle presteskolen kunne man finne elever fra alle lag, skolen tok uansett vare på de få guttene den hadde plass til. Men på 1700-tallet, da skolen holdt til i denne bygningen, kom det krav om forkunnskaper og etter hvert måtte også elevene betale for seg. Slik ble latinskolen et sted for overklassens barn.

Dette var også tiden for opplysning, en ny tro på vitenskap og fornuft. Noen av skolens lærere var sentrale i opplysningsbevegelsen, og latin, gresk og religion ble supplert med fag som naturhistorie, matematikk, geografi og moderne språk som fransk og tysk. Mot slutten av århundret inneholdt skolebygningen en av landets største samlinger av tidens vitenskapelige litteratur. Noe av dette kan nå beskues i våre utstillinger.

Mange av skolens elever i denne tiden markerte seg senere innenfor litteratur, vitenskap og politikk.

Liten butikk med flotte egenproduserte varer

Skolemuseet har et lite utvalg av fine og dekorative produkter. Spesielt handlenettene og plakatene med motiv fra noen av de vakre skoleplansjene er veldig populære både som gaver og for de som vil unne seg selv et hyggelig minne fra besøket.

Ta en titt på museets utstillinger og nyt en kaffekopp med noe søtt til i rektors salong. Her vil det være tilgjengelig litteratur knyttet til museets tema og historikk. Vi har også ulike kortspill som Gnav og Svarte Per, eller hva med en runde med Domino i rektors salong?

Gratis inngang. Barn under 14 år må gå i følge med voksne.

Omvisning: Den gamle latinskolen og Holberg i Bergen
Kjøp billett her

Omvisning: Skoleplansjer og skolen på 1900-tallet
Kjøp billett her

Holbergsalong

Skolens fremste elev er nok allikevel Ludvig Holberg, som hadde sin siste skoledag i Bergen den dagen i 1702 da nesten hele byen brant ned.

På Holbergs tid var salongen en viktig arena for debatt og utveksling av ideer. Det er i den ånd vi i Bymuseet med jevne mellomrom invitere til Holbergsalong i rektorboligen. Dette er et uformelt arrangement med foredrag og samtaler om aktuelle tema, der det også blir anledning til å nyte en kopp kaffe eller noen annet fra vår lille kafe. Vi kan gjerne snakke om historiske ting, temaer fra den gamle skolens tid, eller noe dagsaktuelt. Dette vil gjerne ikke være noen motsetning, ettersom opplysningstidens temaer gjerne er like aktuelle for oss i dag som de var i latinskolens gullalder på 17- og 1800-tallet. Velkommen skal dere være!

Holbergsalong 10. april kl 18.30: Lepraregisteret: Om hvordan tall skulle løse spedalskhetens gåte ved Morten Hammersborg
Kjøp billett her

Holbergsalong 8. mai kl 18.30: Lottodrømmens første gullalder ved Inga Henriette Undheim og Marius Warholm Haugen
Kjøp billett her

Praktisk informasjon og tips

  • Tilgjengelighet: Museet er dessverre ikke gjort tilgjengelig for rullestolbrukere.
  • Røyking, grilling og all annen bruk av ild er forbudt på museets område.
  • Museet tilbyr enkel servering etter avtale.
  • I løpet av året tilbyr vi en rekke omvisninger og vandringer med ulike tema. Grupper kan gjerne bestille egne omvisninger og vandringer.