Bryggens Museum

Middelalderens boss er nåtidens gull! Utstillingen Under Jorden gir deg fortellinger om dagliglivet og hverdagen i middelalderen i Bergen og på Vestlandet.

På Bryggens Museum vises arkeologiske funn fra den gang Bergen var en ny by og du kommer nært på middelaldermenneskers liv og hverdag gjennom bygningsrester og gjenstander. Noe av det mest unike som finnes her er verdens største samling av runeinskripsjoner, med alt fra kvitteringer og dikt til sladder og magiske formler.

I tillegg rommer museet skiftende utstillinger med stor variasjon i tema.

Da Bergen ble en by og Bryggen et museum

Bryggen i Bergen har vært et travelt bymiljø helt siden middelalderen. I 1955 brant deler av Bryggen, og den 13 år lange arkeologiske utgravningen som fulgte avdekket tykke jordlag med hundretusenvis av gjenstander. Utgravningene – som også representerer startskuddet for den moderne middelalderarkeologien i Nord-Europa – ga et helt nytt innblikk i livet i middelalderbyen.

Etter brannen gikk diskusjonen varmt rundt Bryggens fremtid, der et flertall av byens befolkning ville rive den resterende trehusbebyggelsen. Heldigvis snudde stemningen, godt hjulpet av de nye og til da ukjente historiene om byen som nærmest ble gravd frem. Med Universitetsmuseet i Bergen og førstekonservator Asbjørn Herteig som pådrivere ble Bryggens Museum etablert i 1976 for å formidle denne nye kunnskapen om tidligere tiders Bergen.

Under jorden – funn fra middelalderens Bergen

Basisutstillingen på Bryggens Museum bruker tusenvis av gjenstander fra Bergen og Vestlandet og nyere forskning til å la deg møte middelalderens håndverkere, handelsmenn, kvinner og barn. La deg fascinere av hvor mye de arkeologiske funnene som skjulte seg flere meter under jorden kan fortelle, selv om mesteparten er ødelagte og ubrukelige gjenstander fra bylivet i middelalderen. For deg som besøker utstillingen i dag bidrar utallige utgåtte sko, knuste potteskår, utedoer og biter av klesplagg til å fortelle historien om vanlige mennesker som levde i Bergen for mange hundre år siden.
Les mer om «Under jorden» her.

Temporære utstillinger:

Bergen Assembly på Bryggens Museum

Bergen Assembly og «Mopedisten» på Bryggens Museum. Utstillingsperiode 8. september til 6. november 2022.

Kunsttrinalen Bergen Assembly arrangeres i Bergen. Dette er en internasjonal kunstfestival med treårssyklus. Triennalen ledes av en eller flere convenere (kunstansvarlige) som står fritt til å utforme og organisere prosjektet slik de ønsker, Kunsttriennalen kan derfor få svært ulik utforming fra gang til gang. I 2022, har Bergen Assembly utnevnt kunstneren Saâdane Afif som convener og Yasmine d’O. som kurator. Afif har valgt å ta utgangspunkt i syv ulke karakterer/avatarer med hvert sitt visningssted. En av disse, «The Moped Rider» vil være utgangspunktet for utstillingen på Bryggens Museum. Kunstnerne som inngår i utstillingen er Denicolai & Provoost, Shirin Sabahi og Katia Kameli. Alle de kunstprosjektene som inngår i utstillingen forholder seg til Bryggens Museums basisutstilling, og kunstnere som er opptatt av gjenstander og fortellinger kan gi nye impulser til formidling og publikums opplevelse av den. Bergen Assembly og Bymuseet i Bergen ønsker at utstillingen skal gi rom for refleksjon rundt fortellingene, både gjennom det vi viser fram for hverandre og gjennom det vi legger igjen etter oss.

Les mer på Bergen Assembly

Aktiviteter for barn

Aktivitetshefte: Bli med på tegnekonkurranse, rebus og skattejakt i utstillingen. Ta gjerne med egen blyant.

Under utgravningen på Bryggen, fant man tusenvis av gjenstander. Fra gullringer til doseter. Men hvordan havnet de egentlig i jorden i sin tid? Med utgangspunkt i gjenstandene som er funnet, har vi lekt oss med tanken på hvordan det hele foregikk da tingen havnet i jorden for mange hundre år siden.

Kjøp en gøy aktivitetspakke som du kan ta med hjem

  • Tegnepostkort med middelaldermotiv
  • Magneter