Guide til Håkonshallen

Velkommen til Håkonshallen. Du får med deg en guidebrosjyre på turen som er fin å bruke, siden det ikke er tekster og utstillinger inne i hallen.

Her er en liten oversikt over hva du får se i Håkonshallen.

Opplev arkitekturen

I Håkonshallen er det arkitekturen som er hovedfokuset. Du starter ved å gå opp trappen fra resepsjonen, ta gjerne en kikk på modellen som viser Bergenhus ca. år 1300, og gå så videre ned trappen til venstre.

Kjellerne

Guiden tar deg gjennom alle tre etasjer. I kjellerne står en modell som viser skadene byggene fikk etter eksplosjonsulykken 20.april 1944. Her nede kan du blant annet også se spor i veggene etter arbeider utført etter en brann i 1266. Det flotte steinhvelvede taket over deg ble satt i da som et brannvern.

Midtrommet

Når du har gått gjennom kjellerne følger du trappen opp til mellometasjen. Midtrommet var trolig brukt som arbeidsværelser til kongens menn. De store vindusjnisjene her ble brukt som arbeidsplasser. De vevde teppene som henger her, er fra Sigrun Berg sitt veveri. Møblene som står her, er fra 60-tallet og er i bruk ved store middager og andre arrangementer.

Videre gjennom hallen kan du velge vektergangen som tar deg opp en smal steintrapp i søndre kortvegg opp til selve hallen.

Hallen

Nå er du kommet opp til den storslagne fest- og representasjonshallen, hvor blant annet tre kongelige bryllup fant sted på 1200-tallet.

Her kan du også se de vevde teppene fra Sigrun Berg (primstaven) og Synnøve Anker Aurdal (høyseteteppet og musikkgalleriet).

I trappen

På vei ut igjen følger du den brede steintrappen. Halvveis nede henger det noen store bilder, et fra eksplosjonsulykken og et fra gjenåpningen 14.september 1961.

Her kan du se hvordan hallen fremdeles blir dekket med langbord, duk og sølv. Kongefamilien bruker fremdeles hallen og slik er den fortsatt i bruk til de samme formålene Håkon Håkonsson bygget den for midt på 1200-tallet.

Slik hallen står i dag er et resultat av restaurasjonen etter eksplosjonsulykken, og både bygget selv og inventaret er fredet.

Quiz: Festningsrebus

I resepsjonen kan man få utlevert en festningsrebus hvor man svarer på spørsmål om festningen, svarene finner man på uteområdet. Ønsker man å gå en tur på festningen, kan man få utlevert en festningsløype i resepsjonen, med kart og informasjon om bygninger og området.