Rosenkrantztårnet

Her bodde en av Norges viktigste konger, Magnus Lagabøte på 1200-tallet. På 1500-tallet ble det lensherrenes slott.

Å besøke Rosenkrantztårnet er å komme nære historien. Steinveggene i soverommet til kong Magnus Lagabøte finnes fortsatt. Her er kapellet med det originale alteret der kongen brukte mye tid, og i første etasje oppholdt kongens soldater seg. Via kronglete, smale ganger og bratte trapper beveger vi oss fra kjelleren med 1500-tallets fangehull, til kanonloftet like under taket. Kanonene som sto her ble brukt en eneste dag i krig, under slaget på Vågen, den 2.august 1665. Øverst oppe kan vi komme ut på vektergangen på taket, her hadde vekterne utsikt over hele byen, og fortsatt er dette kanskje byens beste utsikt!

Middelalderen

Den indre kjernen i tårnet er Magnus Lagabøtes tårn eller kastell fra 1200-tallet. Dette er et av monumentene fra tiden der Norge var en maktfaktor i Nord-Europa. I tårnet bodde de to siste kongene som i hovedsak regjerte Norge fra Bergen, kong Magnus Lagabøte og hans eldste sønn, kong Eirik Magnusson. Gjennom statsforvaltning og lovverk kan vi si at kongene i høymiddelalderen formet en norsk stat.

Dansketiden

Tårnet representerer samtidig Norges fall. Den danske høvedsmannen Jørgens Hansønn bygget om tårnet tidlig på 1500-tallet. Den nyeste delen, påbygget til lensherre Erik Rosenkrantz fra 1560-årene, representerer Danmarks makt. Det var nå danske embedsmenn som utgjorde maktapparatet i landet. Lensherrene representerte den danske kongens makt lokalt. Tårnet er dermed et symbol for unionstiden, der Danmark var den sterke part på bekostning av Norge.

1944

I 1944 ble Rosenkrantztårnet kraftig skadet da et lasteskip lastet med sprengstoff eksploderte like utenfor. De øverste etasjene raste sammen. Gjenoppbyggingen var ferdig på 1960-tallet. Undersøkelsene som ble gjort førte til at kunnskapen om tårnet økte. Restaureringen gjør at bygningens forskjellige bygningstrinn og historie kan tydelig leses i veggene.

I dag er Rosenkrantztårnet først og fremst i bruk som museum, men det har i noen tilfeller vært arrangert konserter og forestillinger her.

Lær, let og finn!

Let og finn – få et hefte med spørsmål for barn. Ta gjerne med egen blyant.

Last ned en utendørs aktivitetsløype for Bergenhus Festning! (utskriftsvennlig pdf-format)

Praktisk informasjon og tips

  • Museet passer for alle aldersgrupper
  • Anbefalt tidsbruk i Rosenkrantztårnet er 45-50 minutter
  • Museet er ikke tilpasset rullestolbrukere.
  • Det er mange smale, bratte trapper i tårnet så man bør være god til beins
  • Museet tilbyr ingen servering, men med beliggenhet i sentrum er det mange spisesteder i nærheten
  • I resepsjonen kan man få utlevert en festningsrebus hvor man svarer på spørsmål om festningen, svarene finner man på uteområdet. Ønsker man å gå en tur på festningen, kan man få utlevert en festningsløype i resepsjonen, med kart og informasjon om bygninger og området
  • Grilling og all annen bruk av ild er forbudt på festningsområdet

Landslovjubileet 1274-2024. Jubileumsutstillingen på Bryggens Museum

Kan ein lage ei svær utstilling om berre ei bok? Svaret er ja! Bymuseet, Universitetet i Bergen og Vestland fylkeskommune har gått saman om å lage ei storslått utstilling om kong Magnus Lagabøte si landslov på Bryggens Museum.

Les mer om landslovjubileet her

 

Påskerebus: bokstaven U

Bli med på påskerebus: finn alle 8 bokstavene