Gamle Bergen Museum

Et pust av nostalgi! Her kan du gjenoppleve noe av stemningen fra fortiden med hus fra 1700-, 1800- og 1900-tallet.

I Gamle Bergen kan hele familien oppleve livet i «gamle dager». Her kan man rusle og kikke i husene, mate fugler, klatre i trærne og ikke minst besøke familien Regens anno 1826. Her spilles det korte teaterstykker, og innimellom det hele kan barna være med på leker og moro. Skillingsboller, is og brus selges i museumskiosken.

 

Familieaktiviteter: Elle-melle-byen-fortelle

Bli med på leken i Gamle Bergen Museum gjennom hele sommeren. Prøv ut hvordan oldemor og oldefar lekte da de var små.
Hva gjorde de når de ville ha det gøy? Hvordan var det egentlig å være barn i Bergen i gamle dager?

Vi inviterer alle barnefamilier med på en teatervandring gjennom Gamle Bergen Museums smau og gater hvor vi forsøker oss på de gamle lekene. Gjennom å kombinere lek og fortellinger kommer historien om hvordan det har vært å være barn i Bergen fra 1300 tallet og nesten helt fram til i dag.

Bli med på Kattepinn, Kokeliko, Tikken og andre kjente og ukjente leker!

Teatervandringen er inkludert i billetten til museet, gratis inngang for barn under 18 år.

 

Tur og bademuligheter på området

Gamle Bergen museum er stort og innbyr til flere typer opplevelser. En tur i parkanlegget innbyr til ro og fred, og er fritt tilgjengelig. Sandviken Sjøbad ligger like ved museet, her kan du ta en dukkert i badeanlegget på Elsesro! Husk at grilling og bruk av åpen ild er forbudt på museumsområdet.

 

Historikk Gamle Bergen

Bergen på 1800-tallet

På 1800-tallet var Bergen Europas største treby, et særpreget bymiljø med tett trehusbebyggelse, travle gater, torg og smug. På Gamle Bergen friluftsmuseum kan du titte inn vinduer, åpne dører og gå inn i utstillinger og historiske interiører. Innenfor dørene finnes skilter med kortfattet informasjon om husenes historie. Både ute og inne bidrar skuespillere til levendegjøringen og gir noen svar på hvordan livet kunne arte seg i byen for ett eller to århundrer siden. Flere ganger daglig kan du oppleve korte teaterstykker framført på torget av skuespillere; alias bergensborgere fra bestemte historiske årstall.

Gamle Bergen blir museum

Museet ble åpnet i 1949 og er bygget rundt lyststedet «Elsesro» som skipsbyggeren Rasmus Rolfsen bygget til sin kone Elsebe. Eiendommen var i familien Rolfsens eie fra 1784 til 1903. Her anla familien skipsverft og lyststed, senere også parkanlegg etter de gamle engelske hagers mønstre. Stiftelsen Gamle Bergen, lyktes etter hvert i å etablere museet som en «redningshavn» for Bergens rivningstruede eldre hus, og de husene som står på museet i dag kom hit mellom 1945 og 1981. Friluftsmuseet har i dag 55 trehus, hvorav de fleste opprinnelig har stått i Bergen sentrum.

 

Praktisk informasjon

  • Gamle Bergen ligger en liten sykkel- eller spasertur fra sentrum, ca. 10 min med sykkel eller 40 min å gå. Du kan også ankomme sjøveien fra sentrum med båten «Beffen». Buss er også mulig med nr. 3, 4, 12, 19, 16E fra sentrum til busstoppet som heter Gamle Bergen. Begrensede parkeringsmuligheter.
  • Museet tilbyr enkel servering i form av kaffe, te, skillingsboller, is, brus og kioskvarer
  • Museumsbutikk med variert utvalg av varer, samt at du kan gjøre en hyggelig handel med kjøpmann Skauge eller hans kone i kolonialen
  • Tilgjengelighet for rullestol: Det er dessverre ikke mulig å komme inn i de gamle husene med rullestol.
  • Man kan leie Torvsalen til ulike anledninger. Utleie kan etter avtale kombineres med kulturopplevelser.
  • Grilling og bruk av åpen ild er forbudt på museumsområdet.
  • Ikke tillatt å ta med hund inn i husene, bortsett fra godkjent førerhund.