BERGEN SENTRUM

Bryggen Guiding (på engelsk)

BYMUSEETS VANDRINGER
OMVISNING
Bergens historie begynte på Bryggen! Bli kjent med middelalderens Bergen gjennom fantastiske arkeologiske funn og utendørs vandring. (OBS: på engelsk)

Vandringen starter på Bryggens Museum, hvor du får se arkeologiske funn fra utgravingene på Bryggen på 50- og 60-tallet. Her vises restene av byens eldste verdslige bygninger fra tidlig 1100-tall, og hundrevis av gjenstander som gir oss et innblikk i middelaldermenneskets liv og virke. Keramikkskår vitner om en tidlig internasjonal handel, spillebrikker og terninger forteller om spill som ble gjort i sosialt lag. Runeinnskrifter som viser oss handelsbrev, kvitteringer, seksuelle hentydninger og merking av eiendeler. Dette er bare noen av gjenstandene du får se og høre om.

Turen går deretter ut hvor vi først gjør et kort stopp ved Mariakirken, og samtidig ser på middelalder-ruiner i kirkens nærhet, før vi fortsetter inn imellom den gamle trebebyggelsen på Bryggen. Disse husene er datert til 1700-tallet, da Bryggen ble gjenoppbygget etter den store bybrannen i 1702, og er nå oppført på UNESCOs verdensarvliste. Videre går vi til ruinen av byens middelalderske vinkjeller, som i dag ligger skjult under parkeringshuset i Rosenkrantzgaten. Vinkjelleren var et forsamlingslokale med utskjenking av vin, og var lokalisert i underetasjen til byens rådstue. Rådstuen fungerte som retts- og representasjonslokale i middelalderen.

Turen avsluttes i Schøtstuene, hanseatenes forsamlingsrom, der du vil få høre mer om de nord-tyske handelsmennene og deres levesett. Under Det Tyske Kontor var det ikke lov med åpen ild i bygårdene på grunn av brannfaren. Dette var forbeholdt Schøtstuene og de tilhørende ildhusene som var plassert bakerst på Bryggen. Schøtstuene var derfor det naturlige sted og samles for å dele mat og drikke, holde rettsmøter og fester, samt undervisning for læreguttene.

Vandringen går delvis ute, ha derfor på passende yttertøy. Turen er ikke anbefalt for rullestolbrukere og barnevogn på grunn av brostein og begrenset tilgjengelighet ved noen av stoppestedene. Hund er ikke tillatt på turen.

Turens varighet er 90 minutter og foregår på engelsk. Oppmøte Bryggens Museum.

Billetten inkluderer inngang til Bryggens Museum og Schøtstuene samme dag.