BRYGGENS MUSEUM

Runer fra Bryggen: Gyda sier at du skal gå hjem

OMVISNING
Kom å bli kjent med menneskene som levde på Bryggen for hundrevis av år siden gjennom de skriftlige meldingene de etterlot seg.

En mørk kveld for mer enn 750 år siden var kanskje Gyda lei av at mannen hennes nok en gang satt for lenge på skjenkestuen. Kanskje ristet hun i full fart tegnene ned på en trepinne og sendte et av barna med beskjeden gya:sæhir:atqu:kakhæim: Gyda sier at du skal gå hjem

Gydas beskjed er en av mange hundre runeinnskrifter som er blitt funnet under arkeologiske utgravingene på Bryggen i Bergen. Utgravinger som har gitt oss den største runesamlingen i verden. Disse innskriftene gir oss et direkte innblikk i hverdagslivet i middelalderen. Vi finner handelsbrev, eiermerker, kvitteringer, magiske formler, religiøse innskrifter, norrøn diktning, dikt og litteraturhenvisninger på latin, hemmelige meldinger, seksuelle hentydninger, fyllerør og uforståelige meldinger. De fleste beskjedene var ikke ment for våre øyne, men de snakker likevel til oss direkte fra flere hundre år tilbake. Meldinger har blitt risset inn med kniv på en trepinne man hadde for hånden, overlevert til mottakeren, (forhåpentligvis) lest, og kastet. I middelalderens Bergen, lenge før Post-it lapper og SMS, var dette den enkleste måten å kommunisere skriftlig på. Bergen har verdens største samling av runeinnskrifter fra middelalderen.

Kom å bli kjent med menneskene som levde på Bryggen for hundrevis av år siden gjennom de skriftlige meldingene de etterlot seg.

Varighet 15-20 minutter. Omvisningen er inkludert i inngangsbilletten.