Rosenkrantztårnet

Rosenkrantztårnet byr på mange spennende overraskelser. Bak den flotte renessansefasaden skjuler det seg blant annet et godt bevart middelaldertårn fra 1270-årene. Dette ble på 1500-tallet ombygd og påbygd til det tårnet vi har i dag. Du kan utforske tårnet alene, men størst utbytte av bygningens kompliserte arkitektur og lange historie får du ved å bli med på en av de faste omvisningene som tilbys.

Mange detaljer fra den spennende bygningshistorien kom til syne i forbindelse med restaureringen av tårnet etter en eksplosjonsulykke under andre verdenskrig. For dagens besøkende er det nettopp dette som er attraksjonen. Fra det mørke fangehullet i kjelleren klatrer du opp den smale trappen i middelaldertårnet. Underveis stopper du både i kongens kapell og i hans private rom. Lenger oppe er renessansetidens festsal.

På kanonloftene finnes der ikke bare kanoner, men også en liten utstilling om den eneste gangen Rosenkrantztårent var i aktiv kamp, det såkalte «Slaget på Vågen» i 1665. På det øverste loftet vises utstillingen «Kirkesenteret på Holmen», som forteller at det i middelalderen også var et stort kirkelig senter på det området som i dag er Bergenhus Festning. Derfra er det også utgang til vektergangen på tårnets tak.

Nedturen går via vindeltrappen, med stopp i lensherrens private rom fra 1560-årene. I et av rommene vises utstillingen «Anne Pedersdatter – en heksehistorie», om prestefruen som ble anklaget for trolldom og brent på bålet.

I perioder vil det pågå arbeider på Rosenkrantztårnets tak og vektergang. Det kan medføre at det i perioder ikke vil være adgang til kirkeutstillingen og til tårnets tak.