Omvisninger

Få mer ut av besøket sammen med våre dyktige omvisere. Her finner du omvisninger for voksne, vi har også spesielle omvisninger og aktiviteter for familier.

Historiene kommer til liv igjen ved hjelp av Bymuseets historieforskning, og dette gleder vi oss til å dele med deg!

For omvisninger og aktiviteter for hele familien, se «Barnas Bymuseum».

Håkonshallen: Kongsgårdens Dronninger

Bli med på en reise tilbake i tid og hør mer om kongsgården i middelalderen. Her blir man kjent med både konger, dronninger og stedets historie, men med størst fokus på dronningene fra festningens historie.

  • Oppmøte i Håkonshallen.
  • Varighet ca. 45 min.

Kjøp billetter til Kongsgårdens Dronninger

Håkonshallen: Holmen til Bergenhus

Bergenhus festning byr på mer enn 700 år med historie. Alt fra konger og dronninger, høvedsmenn og hardbarkede fanger har satt sine ben her opp gjennom tidene. Bli med på en reise og hør om stedets storhetstid, forfall og gjenreisning.

  • Oppmøte i Håkonshallen.
  • Varighet ca. 45-60 min.

Kjøp billetter til Holmen til Bergenhus

Skolemuseet: Livet i den gamle Latinskolen

Bergens gamle latinskolebygning ble innviet i 1706. Det gjør den til den eldste skolebygning vi har i Norge. I år har vi fornyet interiørene, både i skoleavdelingen og rektorboligen, og vi har hentet inn flotte gjenstander fra den gang det var skole i bygningen. I denne omvisningen tar vi for oss skolens fascinerende historie, kikker på de nye utstillingene, og avslutter med en kopp kaffe i rektors salong. 

  • Oppmøte Skolemuseet ved Domkirken
  • Varighet ca. 60 min.

Kjøp billetter til Livet i den gamle Latinskolen

Bryggens Museum: Under jorden – Middelalderfunn på Bryggen

Følg med under jorden, se skattene som ble gravd frem, og bli kjent med middelalderens hverdagsliv i byen og på landet. De store arkeologiske utgravingene på Bryggen på 1950- og 60-tallet åpnet en ny dør til den «mørke» middelalderen. Flere meter under jorden skjulte det seg et nærmest utømmelig skattkammer. Keramikkskår fra alle verdenshjørner. Spillebrikker, gullringer og fiskekroker. Sko og såler i hopetall. Et mektig sverd. Kjærlighetserklæringer, bønner og forretningsbrev risset inn med runer på trepinner. En liten lekehest i en bosshaug. I denne omvisningen blir du kjent med middelaldermenneskers liv og hverdag gjennom de mange restene de etterlot seg av levde liv. 

  • Oppmøte Bryggens Museum
  • Varighet ca. 45 minutter. 

Kjøp billetter til «Under jorden» her

Bryggens Museum: Omvisning i utstillingen «Byen og laget»

Hjertelig velkommen til omvisning med kurator og prosjektleder for utstillingen «Byen og Laget» Knut Høiaas. Få et spennende innblikk i prosessen bak og ikke minst en presentasjon av denne utrolig flotte og innholdsrike utstillingen laget i samarbeid med Brann. Byen er Bergen og laget er Brann, heter det i sangen. Men hva er det egentlig med Brann, og hvem er nå disse bergenserne? Og hva har de vært for hverandre? 

Med utgangspunkt i fem øyeblikk i Branns historie ser vi på forholdet mellom byen og laget. Underveis har vi latt oss inspirere av Branns egen klassiker: Byen é Bergen og laget é Brann, stedet e stadion og syng alle mann er rammen for vår utforskning av de utvalgte øyeblikkene. 

  • Oppmøte Bryggens Museum
  • Varighet ca. 45 minutter. 

Kjøp billetter til omvisning i utstillingen «Byen og laget»