BRYGGENS MUSEUM

De dansk-norske tropekoloniene – slaveri og kolonihandel ved Roar Løken

FOREDRAG

Velkommen til mandagsforedrag!

Hvordan kan vi forklare at lille Danmark-Norge ble involvert i handel i fire verdensdeler, at vi fikk handelsstasjoner og festninger på kysten av India og Vest-Afrika, at vi fikk en liten koloni i Karibia og at vi begynte med slavehandel og slaveri?

Roar Løken forteller om hvorvidt Norge var en kolonimakt, og hvilken rolle nordmennene hadde når det gjaldt slavehandel, kolonihandel og slaveri. Var det nordmenn involvert eller var dette noe danskene drev på med?

I foredraget ser vi på hvordan slavehandelen foregikk og hvordan Danmark-Norge behandlet slavene, sammenliknet med hvordan slaver ble behandlet i andre land.

Når vi tenker på slavehandel, er det som oftest den transatlantiske slavehandelen vi tenker på. Men hva med vikingene og hva med arabisk og afrikansk slavehandel og slaveri?

Det er interessant å se på hvilke virkninger slavehandelen fikk kolonihandelen for Norge og vi snakker ofte om slavehandelen som noe som ble forbudt på 1800-tallet, men når er det egentlig slutt på slavehandelen og slaveriet her til lands?

I denne sammenheng er det også naturlig å se nærmere på Bergen og bergenseres rolle i kolonihandelen. Vi tar et blikk på Jørgen Thormøhlens virksomhet, handel/skipsfart mellom Bergen og Dansk Vestindia og sukkerraffineriet i Bergen.

Roar Løken er historiker og er født og oppvokst på Rjukan. Han har undervist i mange år som lektor i videregående skole, mesteparten av tiden på Dalane vgs. i Egersund. Som pensjonist har han gitt ut en del bøker og særlig de to siste har fått mye oppmerksomhet; «De dansk-norske tropekoloniene – sukker, krydder, slaver og misjon» (2020) og «Slaveri, kolonihandel og rasisme – virkningene for Norge» (2023).

Hjertelig velkommen!

Foredrag holdes i auditorium med 160 plasser, utstyrt med teleslynge. God tilgjengelighet for rullestol. Varighet 45 – 60 minutter. Det tas forbehold om endringer i programmet.

Museumsbutikk og kafè.

Billetter kan kjøpes på bymuseet.no eller i resepsjonen på Bryggens Museum.