BRYGGENS MUSEUM

38 Amerikabrev fra 1874 ved Torleif Sætre

FOREDRAG

Velkommen til mandagsforedrag!

Johan S. Lindtner fra Bergen og Henriette H. Gjestvang fra Nes i Hedmark etterlot seg 38 brev fra 1874, som har vært bevart i Nasjonalbiblioteket siden 1950-årene. Ingrid Semmingsen, Norges første kvinnelige historieprofessor, maskinskrevet brevene, og jeg fikk som første i slekten lese dem. Nasjonalbiblioteket digitaliserte brevene raskt, noe som gjorde det mulig for meg, som pensjonert slektsforsker, å utforske historien bak.

Johan Salomon Lindtner var bror til min oldefar, Peder Andreas Lindtner, og dette inspirerte meg til å skrive en fortelling om brevene og deres bakgrunn. Nasjonalbiblioteket fant historien så interessant at de ønsket å dele den med sine interessenter. Nes og Helgøya Historielag publiserer fortellingen i sin årbok for 2025, men jeg har ikke funnet en passende arena i Bergen ennå.

Johan og Henriette
Johan og broren Peder Andreas ble som barn ansatt i Brigademusikken i Bergen, henholdsvis 8 og 11 år gamle. Senere spilte de begge i Det Harmoniske Selskap. De giftet seg unge, men Johans liv ble dramatisk endret da han som 21-åring mistet sin kone og sitt barn.

Da Johan fikk en stilling som musikkinstruktør i Hamar, flyttet han fra Bergen. Der ble han en sentral musikkpersonlighet, omtalt som «musikkprofessor». Han ledet flere musikk- og sangforeninger og giftet seg med Henriette Haldora Gjestvang, som kom fra en anerkjent bondeslekt. Hennes far, Mads Gjestvang, gikk konkurs og emigrerte til Amerika og senere til Australia, hvor han ble sauebonde.

Dårlige økonomiske tider i Norge gjorde at Johan og Henriette emigrerte til Chicago i 1870. Kort tid etter brant en tredjedel av byen ned i den store Chicago-brannen i 1871. Johan måtte livnære seg som musiker i et omreisende tysk sirkus, og brevene fra denne perioden gir innblikk i deres liv i Midtvesten.

Livets skjebner
Johan Lindtner ble senere musikalsk leder ved operahus i San Francisco og New York, men fikk ingen etterkommere. Hans bror Peder forble i Brigademusikken og Harmonien i Bergen, men døde ung, 48 år gammel. Han fikk derimot en stor etterslekt, inkludert profiler som Randi Lindtner Næss, Lothar Lindtner og Lasse Lindtner.

Foredraget
Foredraget presenterer historien om de 38 brevene, Johan og Henriette, og hvordan skjebnen påvirket livene deres. Historien gir et unikt innblikk i utvandringen på 1800-tallet og utfordringene som fulgte.

Hjertelig velkommen!

Foredrag holdes i auditorium med 160 plasser, utstyrt med teleslynge. God tilgjengelighet for rullestol.
Varighet 45 – 60 minutter.
Det tas forbehold om endringer i programmet.

Museumsbutikk og kafè.

Kjøp billett til foredraget 38 Amerikabrev fra 1874 eller billett kan kjøpes i resepsjonen på Bryggens Museum.