Bymuseet i Bergen inviterer til lærerike, morsomme og uhøytidelige innføringer i bergenshistorien for voksne, barn, lokale patrioter og tilreisende nykommere. En ny og annerledes måte å oppdage Bergen på der lokale skuespillere fra Bymuseet gir innblikk i Bergens fargerike historie og utvikling.
Gjennom en teatervandring i Bergens gater, smau og steder vokser 950 års historie frem gjennom en kombinasjon av tradisjonell byvandring og teatrale opptrinn. Underveis oppstår det scener og hendelser som er med å levendegjøre historien og som gir deg både underholdning og kunnskap!
Året er 1563. Magnus Lagabøtes gamle tårn har reist seg i ny prakt, og det er tid for en skikkelig feiring. Finn frem glassene og bli med på en historisk reise du sent vil glemme!
I januar og februar kan du oppleve historiske karakterer Rosenkrantztårnet, hvor Bymuseets prisbelønte museumsskuespillere tar deg med på en smakfull ferd gjennom tidene. Gjør deg klar til å heve glasset og dykke ned i historien – fra bergensernes møte med tysk øl og krydret vin, til mirakelkuren som angivelig helbreder alt: Aqua vitae!
Vandringen fører deg gjennom det gamle tårnets mørke ganger og storslåtte haller. Underveis møter du konger, dronninger, lensherrer, tjenerskap og vakter – alle klare til å levendegjøre tårnets mange historier. Her får du ikke bare en smak av fortiden, men også en prøvesmaking av drikke som knytter deg direkte til Bergens spennende historie.
Kle deg godt for en kveld både ute og inne i 1500-tallets ånd. Skål for 1563!
20 års aldersgrense.
Varighet ca. 1 t 45 min.
4 ulike smaksprøver på øl, vin og brennevin er inkludert i billetten.
Alkoholfrie alternativer til alle som ønsker det.
Rullestolvennlig: nei. Universell utforming var dessverre kommet kort på 1500 tallet og tårnet har mange trapper og etasjer.
NB! Ta gjerne på varme klær. Vandringen starter ute og det kan være kjølig inne i tårnet.
Onsdag og torsdag fra 22. januar til og med 20. februar 2024 kl 18.
Oppmøte Rosenkrantztårnet, Bergenhus Festning. Her finner du Rosenkrantztårnet
Medvirkende:
Margareth Hosøy
Berit Eggen Solstad
Lars Voss Sørhus
Arild Vestre
Manus: Lars Voss Sørhus
Gamle Bergen Museum, onsdag og torsdag fra 6. november til og med 19. desember 2024.
Har du peiling på hvordan julen ble feiret for 150 år siden?
Var pepperkaker noe man spiste? Og er det sant at de spiste hollandsk ost på julaften? Og hvorfor måtte man pugge så utrolig mange salmevers før man besøkte bestefar?
Gjennom nitidige studier av historiske skrifter, memoarlitteratur og ikke minst 1870- tallets aviser, har vi funnet svar på det meste.
Møt kjente og mindre kjente karakterer som gjester i vårt «historiske studio anno 1873»; få stjerneguttens tips om hvordan man skal rømme fra politiet, kjendissladder om Ole Bull og Bjørnstjerne Bjørnson, frisørtips for han og henne, samt julegavetips fra datidens ferske aviser, opprivende debatt om fattigproblemet, toppet med friske scener fra Ludvig Holbergs morsomste komedie «Julestuen»… Puh!…
Hællane d’ e jul…igjen!
Velkommen til en ny tradisjon. Julen 1873 er tilbake!
Vandringen foregår både inne og utendørs, og er beregnet på et voksent publikum.
I forkant og etterkant av vandringen blir det salg av gammeldags julesnop, julegløgg, julekaker, og julegaver anno 1873 i både kolonial og på torvet.
Varighet 2 timer inklusiv en liten pause.
Oppmøte på Torvet i Gamle Bergen. Første halvdel av forestillingen foregår i Torvsalen, deretter en liten runde utendørs.
Salg av gløgg, kaffe, varme smultringer, og den koselige Kolonialen er julepyntet og åpen.
Vi anbefaler offentlig transport da det er svært begrensete parkeringsmuligheter ved Gamle Bergen Museum. Betal parkering ved Sandviken sykehus.
Hællane! E det jul … igjen? spilles onsdag og torsdag fra 6. november til og med 19. desember 2024.
Manus:
Lars Voss Sørhus
Medvirkende:
Berit Eggen Solstad
Lars Voss Sørhus
Margareth Hosøy
Arild Vestre
Kjøp billetter her
Her finner du Gamle Bergen Museum
Bymuseets egne historikere forteller om Bergenshistorien der den skjedde: ute i byens gater. På turen gjennom byen får du blant annet se sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og høre om det som en gang fantes. Bymuseets egen historieforskning danner grunnlaget for disse interessante vandringene.