Et byhistorisk øyeblikk – Bergens bysegl av 1298 besøker Bergen!

Nå er det endelig bekreftet: Det eldste bevarte byseglet for Bergen besøker nå sin hjemby.

Byseglet av 1298 kan oppleves eksklusivt på Bryggens Museum fra 21. mai til og med 29. juni.

Byseglet er et symbol på Bergens historie og selvstendighet. Det gir bergenserne historisk legitimitet til å hevde det som kan virke som en selvfølge: «Vi er Bergen. Vi er Bergensere». Et symbol på Bergens og bergensernes selvstendighet og makt.

Utsagnet «Vi e`kje fra Norge, vi e fra Bergen» er av yngre karakter. Det kan likevel settes i sammenheng med seglet og Bergens behov for å vise sin selvstendighet. Seglet representerer byens styresett etter Magnus Lagabøtes bylov fra 1276, og ble brukt til å bevise ekthet og myndighet i viktige dokumenter. Det er et av byens mest verdifulle historiske symboler, og kalles altså byseglet. Dette er den historiske forløperen til dagens byvåpen.

 
Opplev byseglet og byhistorien der den skjedde

Et segl er i all sin enkelhet et avtrykk av et stempel, kalt signet eller seglstampe. Akkurat dette byseglet betyr veldig mye for Bergen. Byseglet anno 1298 er et avtrykk, fra signetet og stempelet til et av de første byrådene i Bergen. Byrådet holdt dessuten til og utøvde sitt virke like bak der vi i dag finner Bryggens Museum. Vi kan med andre ord fortelle byhistorien vår der den skjedde. Derfor er det et ekstra stort byhistorisk øyeblikk at symbolet ikke bare kommer hjem på besøk til Bergen. Seglet vil være tilbake på stedet der seglets historie ble levendegjort.

Seglet for bysamfunnet Bergen 

Det historiske seglet har to sider. Begge sider med kjente symboler. Inskripsjonen er på latinsk. 

  • Den ene siden har inskripsjonen: SIGILLUM: COMMVNITATIS: DE CIVITATE: BERGENSI
    På norsk: Seglet for bysamfunnet Bergen.
  • På andre siden er inskripsjonen: DANT: BERGIS: DIGNVM: MONS: VRBS: NAVIS: MARE: SIGNVM
    På norsk: Berget, borgen, skipet og sjøen gir Bergen et verdig merke.

Både inskripsjonen og symbolene i seglet er slik et unikt, historisk vitnesbyrd for vår by. Det bekrefter byens identitet og historie. Seglet er dessuten den viktigste forløperen til dagens byvåpen. I dag finner vi også borgen igjen flere steder, som i logoen til Bataljonen, supporterne til fotballklubben Brann. Bergen og bergensere har med rette, også i dag, et ektefølt, levende forhold til dette symbolet.
 

Seglet som døråpner til Bergens og bergensernes middelalderhistorie

Dokument fra 1298, som seglet henger på omhandler en eiendomstransaksjon i Trøndelag.  Denne handelen er knyttet til Audun Hugleikson, som trolig var hjernen bak Magnus Lagabøtes Landslov. Denne kilden gir unike innblikk i bergensernes styring av byen på 1200 tallet. Hva kan seglet fortelle oss om byen i middelalderen, som landets viktigste by? Middelalderuttstillingen «Under jorden», som er permanent på Bryggens Museum, gir mulighet til å dykke ytterligere ned i Bergens middelaldershistorie.

Dokument fra 1298, som seglet henger på omhandler en eiendomstransaksjon i Trøndelag.  Denne handelen er knyttet til Audun Hugleikson, som trolig var hjernen bak Magnus Lagabøtes Landslov. Denne kilden gir unike innblikk i bergensernes styring av byen på 1200 tallet.

Med byseglet på besøk bekrefter vi igjen: Vi er Bergen og vi er Bergensere.

Alle som besøker byseglet av 1298 på Bryggens Museum kan skrive seg inn i Bergens borgerbok av 2025.

Viktig presisering!

På grunn av dokumentets sårbarhet, for lys, vises seglet totalt i 159 timer fra 21.mai-29.juni. Billetter bør derfor kjøpes på forhånd. Billetten vil gjelde for et valgt klokkeslett. Hver visning skjer gruppevis på maks 20 personer og varer i 15 minutter. Her får byens befolkning en eksklusiv mulighet til å skrive historie.

Billetter til Utstilling av det originale byseglet fra 1298

knapp for å kjøpe billett

Billetter til Spesial omvisning

knapp for å kjøpe billett