Bymuseets vandringer

Opplev Bergenhistorien på en underholdende og engasjerende måte, der historien faktisk skjedde, med Bymuseets egne skuespillere og eksperter!

Teatervandringer

Bymuseet i Bergen inviterer til lærerike, morsomme og uhøytidelige innføringer i bergenshistorien for voksne, barn, lokale patrioter og tilreisende nykommere. En ny og annerledes måte å oppdage Bergen på der lokale skuespillere fra Bymuseet gir innblikk i Bergens fargerike historie og utvikling.

Gjennom en teatervandring i Bergens gater, smau og steder vokser 950 års historie frem gjennom en kombinasjon av tradisjonell byvandring og teatrale opptrinn. Underveis oppstår det scener og hendelser som er med å levendegjøre historien og som gir deg både underholdning og kunnskap!

Skål for 1563!

– en teatervandring i Rosenkrantztårnet. Magnus Lagabøtes gamle tårn står endelig ferdig i ny drakt. Dette må feires… Finn frem glassene!

Velkommen til Rosenkrantztårnet og en ny historisk teateropplevelse med museumsskuespillerne fra Bymuseet i Bergenss prisbelønte teatervandringsprosjekt.

I februar og mars skal vi bokstavelig talt smake oss gjennom historien i det vi skal kikke dypt ned i glasset og fortelle om bergensernes møte med tysk øl, krydret vin og ikke minst medisinen som hjelper mot alt: Aqua vitae!

Bli med inn i det gamle tårnets mørke ganger og flotte haller og opplev tårnets historie fremført av konger, dronninger, lensherrer, tjenerskap og vakter som er klar til å gi publikum en smak av både historien og drikke de sent vil glemme.

20 års aldersgrense.

Varighet ca. 1.5 time (maks 45 billetter per forestilling).
4 smaksprøver er inkludert i billetten. Det blir smaksprøver av øl, vin og brennevin.

Tilgjengelighet: Universell utforming var dessverre kommet kort på 1500 tallet og tårnet har mange trapper og etasjer.

NB! Ta gjerne på varme klær. Vandringen starter ute og det kan være kjølig inne i tårnet.

Oppmøte Rosenkrantztårnet, Bergenhus Festning.

Medvirkende:
Margareth Hosøy
Berit Eggen Solstad
Lars Voss Sørhus
Harald Ottesen Nødtvedt

Manus: Lars Voss Sørhus

Spilles:
Torsdag/fredag: 2., 3., 9., 10,. 17., 23., 24. februar
Torsdag/fredag: 2., 3., 9., 10, 16., 17., 23., 24., 30., og 31. mars kl 18
Onsdag/torsdag: 12., 13., 19., og 20. april kl 18

Kjøp billetter her


Historiske byvandringer

Bymuseets egne historikere viser deg sporene etter Bergenshistorien der den skjedde: ute i byens gater. På turen gjennom byen får du blant annet se sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og høre om det som en gang fantes. Historiene kommer til liv igjen ved hjelp av Bymuseets historieforskning, og dette gleder vi oss til å dele med deg!

Anne Pedersdatters vei til heksebålet

Anne Pedersdatters vei til heksebålet. Illustrasjon av byvandringen

Den 7. april 1590 ble Anne Pedersdatter brent på bålet etter å ha blitt dømt for trolldom.

Vi følger henne på ferden fra Gamle Rådhus til Nordnes, der bålet ble tent. På veien snakker vi om hekseforfølgelsene i Norge på 15- og 1600-tallet.

Kanskje treffer vi på noen av vitnene fra saken? Oppmøte utenfor Gamle Rådhus, Rådstuplass 1.
Varighet ca 100 minutter.
Kjøp billetter her

300 meter Bergen

Denne fliken av byen er rik på historier og karakterer, fra middelalderen til vår tid – et flott utkikkspunkt også mot den større historien.

I denne vandringen henter vi særlig inn livet i byen omkring midten av 1800-tallet.  Vi starter i undervisningsrommet på St. Jørgen, går ut i byen en times tid, og avslutter med litt varm drikke i rektors salong i den gamle Latinskolen.

Oppmøte utenfor Lepramuseet St. Jørgens Hospital (Kong Oscars gate 59). Vandringen avsluttes i rektors salonger på Skolemuseet etter ca. 90 minutter.

300 meter Bergen er Bymuseets forsknings- og formidlingsprosjekt knyttet til området mellom Lepramuseet og Skolemuseet.
Kjøp billetter her

Middelalderbyen – fra Klosteret til Håkonshallen

Kart over middelalderbyen Bergen

Vi starter på Klosteret, der kong Øystein Magnusson grunnla Munkeliv kloster tidlig på 1100-tallet, og ender på Holmen ved Håkonshallen.

På turen snakker vi om sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og om det som en gang fantes.

Varighet 90 minutter.

Vandringen går utendørs, ha derfor på passende yttertøy. Turen er utfordrende for rullestolbrukere og barnevogn på grunn av brostein, gressplen og enkelte trapper. Hund er ikke tillatt på turen.

Oppmøtested ved statuen av Amalie Skram på Klosteret.
Kjøp billetter her

Skjenkesteder i det eldste Bergen – Vi går opp lysløypen fra festningen til Vågsbunnen

Historisk vandring skjenkesteder i Bergen
Vandring sjenkesteder

Hvor gikk bergensere og tilreisende for å kjøpe drikke, feste og hygge seg i gammel tid?

Hva kunne man få i kruset, glasset eller hornet i Norges viktigste handelsby fra middelalderen og til 1700-tallet, og hvor kom dråpene fra?

Hvilke konsekvenser fikk fest og fyll for folket og byen?

Vi går opp lysløypen for flere hundre år siden via Bryggen, Øvregaten og Vågsbunnen, og peker ut stedene man burde gå eller unngå og andre viktige steder knyttet til fest, fyll og fanteri, blant annet vinkjelleren i byens eldste rådhus.

Varighet ca 90. minutter.

Oppmøte Borggården utenfor Håkonshallen (Bergenhus Festning). Vandringen avsluttes på skolemuseet (Lille Øvregaten 38) med muligheter for servering.
Kjøp billetter her

Forsvarsarkitektur Bergenhus festning – Fra firkant til stjerne

Historisk vandring: Festningsarkitektur Bergenhus
Festningsarkitektur Bergen Bymuseet

På ca. 300 meter luftlinje kan man oppleve et tverrsnitt gjennom litt mer enn 600 år med festningshistorie. Sverresborg, Magnus Lagabøtes kastell, Rosenkrantztårnet og Bergenhusfestning viser festningsarkitektur i konstant forandring.

Murene er tidsvitner fra middelalderen, reformasjonstiden, renessansen og eneveldstiden og forteller ikke bare om hvordan forandringer i krigføring og beleiringsteknikk forandret kunsten å bygge festninger, men også hvilke økonomiske, politiske, sosiale og kulturelle forandringer som ligger i bunnen.

Varighet ca 60 minutter.

Oppmøte inngang ved Sverresborg Festning, Nye Sandviksveien 30.

Gratis inngang i Rosenkrantztårnet kl 16-17.30 samme dag ved fremvisning av billett i resepsjonen.
Kjøp billetter her

Se oversikt over alle arrangementer fremover