Bymuseet i Bergen inviterer til lærerike, morsomme og uhøytidelige innføringer i bergenshistorien for voksne, barn, lokale patrioter og tilreisende nykommere. En ny og annerledes måte å oppdage Bergen på der lokale skuespillere fra Bymuseet gir innblikk i Bergens fargerike historie og utvikling.
Gjennom en teatervandring i Bergens gater, smau og steder vokser 950 års historie frem gjennom en kombinasjon av tradisjonell byvandring og teatrale opptrinn. Underveis oppstår det scener og hendelser som er med å levendegjøre historien og som gir deg både underholdning og kunnskap!
I Bergen kan man høre «Eg e’ ikkje fra Norge, eg e’ fra Bergen!». Men er Bergen egentlig «Nokke for seg sjøl?»
Bli med på teatervandring og møt fru Friele som selger kaffe og Herr Meltzer og tørrfisken. Vi feirer Kong Frederik den 6, tar deg med til prinsesommeren i 1856.
Opplev Christian Tyrann få sin Dyveke i Hollendergaten.
Gjennom gater og smau vokser historien frem gjennom en kombinasjon av tradisjonell byvandring og teatrale opptrinn hvor underholdning og kunnskap går hånd i hånd.
Teatervandringen varer ca. 90 minutter, og foregår ute i byrommet med hele byen som kulisser.
Bymuseet i Bergens teatervandring mottok Rampeløkten-prisen fra Bergen Teaterforening i 2021.
Teatervandringen starter ved Fisketorget/Turistinformasjonen midt i Bergen sentrum.
Medvirkende:
Berit Eggen Solstad
Margareth Hosøy
Lars Voss Sørhus
Arild Vestre
Manus: Lars Voss Sørhus
Spilles onsdag og torsdag i perioden 3. mai-15. juni. Spilles torsdag og fredag i perioden 17. august – 8. september 2023.
Bli med på en reise gjennom byens historie sett med tjenestepikenes øyne anno 1880. Teatervandring med en underholdende introduksjon til Bergens historie!
I århundrer har byens tjenestepiker vært en synlig del av bybildet i Bergen der de fartet rundt i byens gater på vei fra et ærend til det neste. I sommer står de igjen klare til å ta deg med på en vandring gjennom byens smitt og smau på en reise gjennom byens historie, sett med deres øyne anno 1880.
Bli med når tjenestepikene går sine ærender både på torg og i gater. Underveis får du historien om byen de lever og arbeider i. Hvor finner man den beste brønnen i byen? Blir det pruting med strilene på torget og hvordan man skal oppføre seg ovenfor herren og fruen i huset? Og ikke minst deler de drømmene om alt de skal gjøre på sin faste frikveld i uken.
Teatervandringen er en ypperlig inngang til å bli kjent bedre kjent med det historiske Bergen. Passer for alle, både tilreisende og byborgere. Vandringen starter i Vågsbunnen like ved Turistinformasjonen (Strandkaien 3) og avslutter ved Skansen litt over Nedre fløibanestasjon på Vetrlidsallmenningen.
Teatervandringen Til tjeneste! spilles i perioden 20. juni – 11. august.
Mandag – fredag kl. 12 på norsk og kl. 14 på engelsk.
Varighet ca. 60 minutter.
Passer for voksne og barn fra 10 år.
Bymuseets egne historikere forteller om Bergenshistorien der den skjedde: ute i byens gater. På turen gjennom byen får du blant annet se sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og høre om det som en gang fantes. Bymuseets egen historieforskning danner grunnlaget for disse interessante vandringene.
Denne fliken av byen er rik på historier og karakterer, fra middelalderen til vår tid – et flott utkikkspunkt også mot den større historien.
Bli med vår ekspert, førstekonservator Baard Skogrand, på en vandring om livet i byen omkring midten av 1800-tallet. Vi starter i undervisningsrommet på St. Jørgen, går ut i byen en times tid, og avslutter med litt varm drikke i rektors salong i den gamle Latinskolen.
Oppmøte utenfor Lepramuseet St. Jørgens Hospital (Kong Oscars gate 59). Vandringen avsluttes i rektors salonger på Skolemuseet etter ca. 90 minutter.
300 meter Bergen er Bymuseets forsknings- og formidlingsprosjekt knyttet til området mellom Lepramuseet og Skolemuseet.
Kjøp billetter her
Bli med vår ekspert, historiker Knut Høiaas, på en vandring fra Klosteret, der kong Øystein Magnusson grunnla Munkeliv kloster tidlig på 1100-tallet, til på Holmen ved Håkonshallen.
På turen får vi høre om sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og om det som en gang fantes.
Varighet 90 minutter.
Vandringen går utendørs, ha derfor på passende yttertøy. Turen er utfordrende for rullestolbrukere og barnevogn på grunn av brostein, gressplen og enkelte trapper. Hund er ikke tillatt på turen.
Oppmøtested ved statuen av Amalie Skram på Klosteret.
Kjøp billetter her
Hvor gikk bergensere og tilreisende for å kjøpe drikke, feste og hygge seg i gammel tid?
Hva kunne man få i kruset, glasset eller hornet i Norges viktigste handelsby fra middelalderen og til 1700-tallet, og hvor kom dråpene fra?
Hvilke konsekvenser fikk fest og fyll for folket og byen?
Bli med på en historisk byvandring sammen med våre eksperter, historikere Knut Høiaas og Espen Kutchera. Sammen går vi opp lysløypen for flere hundre år siden via Bryggen, Øvregaten og Vågsbunnen, og peker ut stedene man burde gå eller unngå og andre viktige steder knyttet til fest, fyll og fanteri, blant annet vinkjelleren i byens eldste rådhus.
Varighet ca 90. minutter.
Oppmøte Borggården utenfor Håkonshallen (Bergenhus Festning). Vandringen avsluttes på skolemuseet (Lille Øvregaten 38) med muligheter for servering.
Kjøp billetter her