Sosiale aktiviteter med jobben

Bli inspirert på jobb! Her er våre forslag til kjekke ting å gjøre sammen. Bonus: dere lærer litt om byens historie på en underholdende måte!

Utstillinger, teatervandringer eller omvisning med eksperter på byens historie passer i forbindelse med sommerfest, julebord eller bare en utvidet lunsj. Her er også muligheter for lunsjservering, møtelokaler og auditorium ta kontakt med utleieansvarlig.

Her finner du også inspirasjon til innslag på møter og konferanser som trenger et lite pusterom i programmet!

Byen og laget, utstilling om Bergen og Brann på Bryggens Museum

Se «Byen og Laget»

Hva hadde Bergen vært uten Brann? Og kan vi tenke oss et Brann uten Bergen? Opplev Bergens og Branns historiske oppturer og nedturer i tekst, bilder, lyd og film. 

Utstillingen «Byen og laget» er ingen komplett historie, verken om Brann eller Bergen. Hva hadde Bergen vært uten Brann? Og kan vi tenke oss et Brann uten Bergen? Kanskje handler det om lidenskapen og den bergenske begeistring? Eller er det ironien, stadions «visst faen gjør vi det, som i 1963», som best fanger byens ånd? For hele Stadion vet, og hele byen vet, at verken byen eller laget er riktig så strålende som vi sier.

Utfordre gjengen med en triksekonkurranse på triksebanen, eller test konkurranseinstinktet i spillsonen med stiga-fotballspill og playstation med FIFA!

Møterom og muligheter for servering i tilknytning til utstillingsområdet.

Les mer om utstillingen «Byen og Laget»

Bli med på Teatervandring

Bymuseet i Bergen inviterer til lærerike, morsomme og uhøytidelige innføringer i bergenshistorien for voksne, barn, lokale patrioter og tilreisende nykommere. En ny og annerledes måte å oppdage Bergen på der lokale skuespillere fra Bymuseet gir innblikk i Bergens fargerike historie og utvikling.

Gjennom en teatervandring i Bergens gater, smau og steder vokser 950 års historie frem gjennom en kombinasjon av tradisjonell byvandring og teatrale opptrinn. Underveis oppstår det scener og hendelser som er med å levendegjøre historien og som gir deg både underholdning og kunnskap!

Teatervandringer våren 2023:

Skål for 1563! En teatervandring i Rosenkrantztårnet

Magnus Lagabøtes gamle tårn står endelig ferdig i ny drakt. Dette må feires. Finn frem glassene!

Velkommen til Rosenkrantztårnet og en ny historisk teateropplevelse med museumsskuespillerne fra Bymuseets prisbelønte teatervandringsprosjekt. 

I februar og mars skal vi bokstavelig talt smake oss gjennom historien i det vi skal kikke dypt ned i glasset og fortelle om bergensernes møte med tysk øl, spanske viner og ikke minst medisinen som hjelper mot alt: Aqua vitae!

Bli med inn i det gamle tårnets mørke ganger og flotte haller og opplev tårnets historie fremført av konger, dronninger, lensherrer, tjenerskap og vakter som er klar til å gi publikum en smak av både historien og drikke de sent vil glemme.

Varighet ca. 1.5 time. 4 smaksprøver av øl, vin og brennevin er inkludert i billetten.
20 års aldersgrense.

Rullestolvennlig: Nei, universell utforming var dessverre kommet kort på 1500 tallet og tårnet har mange trapper og etasjer.

Les mer og finn ledige datoer

Ta kontakt for mer informasjon

Ka i all Bergen!? 

Bli med på en times vandring i byens gater og opplev Bergens historie på en morsom måte. Våre dyktige skuespillere levendegjør Bergens historie på en underholdene og engasjerende måte som passer for alle. Med humor søker vi svar på hvorfor Bergen er “nokke for seg selv” på de historiske stedene der det hele har skjedd.

Bymuseets teatervandringer har vunnet pris for beste nyskapende formidling, og vi nærmer oss snart ti tusen begeistrede bergensere som har vært med på våre reiser tilbake i historien.

Vandringen starter utenfor Rosenkrantztårnet i «Kommandantens have» på Bergenhus festning og avsluttes ved Fisketorget.

Ta kontakt for mer informasjon

300 meter Bergen Byvandring på Bymuseet

Historiske byvandringer

Bymuseets egne historikere viser deg sporene etter Bergenshistorien der den skjedde: ute i byens gater. På turen gjennom byen får du blant annet se sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og høre om det som en gang fantes. Historiene kommer til liv igjen ved hjelp av Bymuseets historieforskning, og dette gleder vi oss til å dele med deg!

Her er noen av vandringene:

300 meter Bergen

Området mellom Lepramuseet og Skolemuseet er rik på historier og karakterer, fra middelalderen til vår tid – et flott utkikkspunkt også mot den større historien. I denne vandringen henter vi særlig inn livet i byen omkring midten av 1800-tallet.  Vi starter i undervisningsrommet på St. Jørgen, går ut i byen en times tid, og avslutter med litt varm drikke i rektors salong i den gamle Latinskolen.

Varighet ca. 90 min. Oppmøte utenfor Lepramuseet.

Middelalderbyen – fra Klosteret til Håkonshallen

Vi starter på Klosteret, der kong Øystein Magnusson grunnla Munkeliv kloster tidlig på 1100-tallet, og ender på Holmen ved Håkonshallen. På turen snakker vi om sporene etter middelalderbyen som er synlig i dag, og om det som en gang fantes.

Varighet ca. 90 min. Oppmøte ved statuen av Amalie Skram på klosteret.

Rektor har ordet på Skolemuseet

Få et humoristisk teaterinnslag om latinskolens historie!

Latinskolen i Bergen er Norges eldste skolebygning og med sine over tre hundre år har den opplevd mye. Særlig siden det har vært fylt opp med en rekke elever av ulik kvalitet og ikke minst en rekke imponerende lærerkrefter. En god lærer gir seg aldri og rektor Holmboe er stadig til stede i gangene og forteller hele skolehistorien slik han husker den. Her utleveres både elever og lærerkollegaer over en lav sko… Etter ti minutter er dere alle blitt meget klokere, gjennom vår lattervekkende innføring i Latinskolens historie. 

Varighet: Ti minutter.

Kan gjerne kombineres med omvisning med en av bymuseets dyktige formidlere. 

Omvisning varer ca. 30 minutter.

Ta kontakt for mer informasjon

Konferanseinnslag: Tusen år på ti minutter

Få et humoristisk kulturelt innslag på konferanser og møter med denne lynraske gjennomgangen av Bergens historie.

Bymuseet bringer historien dit dere er, og to av våre dyktige skuespillere kommer gjerne og spiller ut hele bergenshistorien på ti lattervekkende minutter i konferansesalen. Her får man historiens gang helt fra før grunnleggelsen av Bryggen og byen i 1070 og helt frem til med dagens bybanedebatt (krangel) nesten tusen år senere.

Her får man kvikke møter med konger, opprørske striler, optimistiske pestofre, tøffe tjuagutter, hanseatiske kjøpmenn og badevannsselgende musikere, torgkoner og mange andre karakterer som er med på å kaste lys på hvorfor Bergen er Bergen (og ikke Norge…)

Ta kontakt for mer informasjon

Rosenkrantztårnet, Bymuseet i Bergen

Apéritif med historisk sus

Rosenkrantztårnet: Et glass i kongelige omgivelser.

For snart 800 år siden begynte arbeidene med tårnet som vi i dag betegner som Rosenkrantztårnet.

Nå innviterer vi dere inn i selveste Kong Magnus Lagabøtes soverom og en aperitiff med historisk sus.  Til et glass med god drikke forteller en av bymuseets flinke historikere den fascinerende historien om Rosenkrantztårnet, før man på egenhånd få utforske tårnets kriker og kroker, fra fangehullet i kjelleren til byens beste utsikt fra vektergangen på toppen av tårnet.

Tårnet egner seg til små musikalske innslag, opplesninger og lignende. Spør oss gjerne om å finne det riktige for akkurat dere.

Maks 50 personer samtidig i Rosenkrantztårnet.

Kan kombineres med seminar på Bryggens museum.

Ta kontakt for mer informasjon

Bryggens Museum: Et kort møte med historien-med et glass i hånden.

Etter brannen i 1955 gravde man seg syv meter ned i jorden. Og der nede i mørket lå tusen års historie i form av en mengde gjenstander. Her var ting som vitnet om livet i middelalderbyen Bjørgvin. Her var runepinner med beskjeder i mange former, nærmest som datidens tekstmeldinger, her var sverd, terninger, doseter, spillebrikker og ikke minst rester av glass. Noen av disse er rekonstruert. Og fra disse serverer vi en god aperitiff mens en av bymuseets flinke historikere gir en kort og spennende introduksjon til byens eldste historie og vår nye utstilling “under jorden”.

Varighet: 30 minutter

Se utstillingene på egenhånd etterpå.

Kan gjerne kombineres med seminar på Bryggens museum.

Ta kontakt for mer informasjon