Skoletilbudet rettet mot ungdomstrinnet tar i likhet med resten av skoletilbudet utgangspunkt i de kompetansemål som stilles i Kunnskapsløftet.
Elever i ungdomsskolen er gjennom en voldsom utvikling – og for oss som gjerne treffer elever fra ulike trinn i løpet av kort tid er det lett å se hvordan de modnes. Vi tilstreber oss å treffe elevene på deres modenhetsnivå, og ønsker å ta hensyn til variasjoner innad i gruppen. Det kan være svært nyttig å få diskutert dagsaktuelle problemstillinger i lys av historiske hendelser.
Omvisning og skriveverksted
Velkommen til museumsbesøk knyttet til jubileumsutstillingen for Landsloven. Tilbudet kombinerer omvisning, gruppearbeid og taktile opplevelser, med verksted der alle får teste fjærpenn og blekk på pergament, samt andre oppgaver knyttet til skrift og bilder. Vi legger opp til at all skal få en god opplevelse med ulike vanskelighetsgrader tilpasset alder og ferdigheter.
Her finner dere oppgavene som vil bli brukt i utstillingen (pdf)
Landsloven tar for seg styring, maktforhold, militærvesen, personkonflikter, eiendomsforhold, arv, avtaler, kjøp og salg, forbrytelser og straff. Elevene får et godt innblikk i både lovverket og samfunnet det var skapt for. Kan en 750-år gammel lov være relevant for oss i dag? Denne loven satte f.eks. et forbud mot å bære kniv og mot personlig hevn.
I tillegg til et svært interessant eksemplar av Landsloven, får elevene se andre middelalder dokumenter, arkeologiske funn og unike kulturhistoriske skatter. Utstillingen viser også en språkhistorisk utvikling, fra norrønt(gammelnorsk) til mellomnorsk og etter hvert bruken av dansk skriftspråk i Norge.
Ressurser til for-og etterarbeid
Museumsbesøket krever ingen forkunnskaper, men det er alltid en fordel dersom elevene har jobbet med temaet litt før besøket. Vi har elevoppgaver og tekst til temaene: Maktfordeling, identitet, og konflikthåndtering som dere kan benytte i forkant eller etter museumsbesøket. Materialet er også utviklet slik at det kan brukes selvstendig dersom skolene ikke har anledning til å besøke utstillingen.
Materialet er utviklet av Meinrad Pohl ved Høgskulen på Vestlandet i samarbeid med Bymuseet i Bergen.
Lærerveiledning (pdf)
Elevtekster og oppgaver (pdf)
PowerPoint presentasjon for lærere (pdf)
Digital vandring gjennom Magnus Lagabøtes Bergen. Delingskode: JMNBP
Se videoforedrag om bakgrunnen for Landsloven
Fagtilknytting: Samfunnsfag, historie, KRLE, Kunst og håndverk og norsk
Demokrati og medborgerskap
Her får elevene komme inn i denne mektige festsalen som først ble tatt i bruk i 1261. Håkonshallen er Norges fremste symbol på de norske kongenes makt i høymiddelalderen.
Varighet: I utgangspunktet 45-60 minutter, men med mulighet for lengre tidsbruk etter behov
Tidsperiode: Hele skoleåret
Fagtilknytning: Samfunnsfag, historie, KRLE, kunst og håndverk og norsk.
Demokrati og medborgerskap
Gå i smale steintrapper og pust inn historien i dette flotte tårnet som er et landemerke i Bergen. Kjernen av tårnet er middelalderkastellet bygget av kong Magnus Lagabøte. Tårnet representerer dermed både et norsk høydepunkt i middelalderen, samtidig som det nye tårnet fra renessansen representerer Norge i dansketiden.
Varighet: I utgangspunktet 45-60 minutter, men med mulighet for lengre tidsbruk etter behov
Tidsperiode: Hele skoleåret
Fagtilknytning: Samfunnsfag, historie, KRLE og norsk.
Demokrati og medborgerskap
Hvordan levde de første bergenserne? Se restene av den gamle middelalderbyen som ble gravd frem etter brannen i 1955. Bryggens museums faste utstilling Under jorden viser funnene gjort under utgravingene på Bryggen, i tillegg til middelalderfunn fra andre steder på Vestlandet.
Varighet: I utgangspunktet 45-60 minutter, men med mulighet for lengre tidsbruk etter behov
Tidsperiode: Hele skoleåret.
Middelalderens boss er nåtidens gull! Utstillingen Under jorden gir deg fortellinger om dagliglivet og hverdagen i middelalderen i Bergen og på Vestlandet.
Basisutstillingen på Bryggens Museum bruker tusenvis av gjenstander fra Bergen og Vestlandet og nyere forskning til å la deg møte middelalderens håndverkere, handelsmenn, kvinner og barn. La deg fascinere av hvor mye de arkeologiske funnene som skjulte seg flere meter under jorden kan fortelle, selv om mesteparten er ødelagte og ubrukelige gjenstander fra bylivet i middelalderen. For deg som besøker utstillingen i dag bidrar utallige utgåtte sko, knuste potteskår, utedoer og biter av klesplagg til å fortelle historien om vanlige mennesker som levde i Bergen for mange hundre år siden.
Korte filmsnutter om Bergens middelalderhistorie på Bryggens Museum
Fagtilknytning: Samfunnsfag, historie, norsk, kunst og håndverk, natur og miljø, kulturarv
Folkehelse og livsmestring, bærekraftig utvikling
Hordamuseets hovedtema er livet på landsbygden omkring Bergen på 17-1800-tallet. Utstillingene og de gamle husene byr på gode muligheter til å peke på og diskutere forskjellene mellom før og nå, om overgangen fra det tradisjonelle til det moderne samfunnet. Formidleren tar opp endringer i levekår og boforhold, det store hamskiftet i landbruket og fiskeriene, overgangen til industrisamfunnet, dessuten tema som handlingsbåren kunnskap, barnearbeid, arbeidsdeling og kjønnsroller osv.
Museet tilbyr også omvisninger og aktiviteter knyttet til håndverksteknikker, tekstilproduksjon, tradisjonsmat, gårds- og husarbeid, båt- og sjøbruk mm, samt forhistorisk tid, fra steinalder til vikingtid. Temaer som særlig er relevant i samfunnsfag knyttet til samfunnsendringer og teknologiske fremskritt. Våre formidlere kan også tilrettelegge omvisningene for andre temaer dere jobber med på skolen, innen våre fagområder.
Varighet: 45 min.-2 ½ t. (avhenger av tema og aktiviteter)
Tidsperiode: Hele skoleåret
Fagtilknytning: Samfunnsfag, historie, religion og etikk, norsk og naturfag
Demokrati og medborgerskap
Varighet: 45- 60 minutter
Tidsperiode: Hele skoleåret
Fagtilknytning: Samfunnsfag, historie, religion, livssyn og etikk, naturfag og norsk.
Folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap
Lepramuseet holder til i kulturminnet St. Jørgens Hospital, som har huset mange tusen beboere gjennom mange hundre år, både leprapasienter og mennesker som hadde andre sykdommer eller var pleietrengende. For de fleste skoleklassene er opplevelsen av det autentiske sykehusmiljøet en sentral del av museumsbesøket: Når man kommer inn i den store salen med mange små soverom og på kjøkkenet kan man lett forestille seg hvordan det må ha vært å bo her.
En omvisning kan knyttes opp mot mange ulike tema, for eksempel er smittsomme sykdommer og smittemåter, helse og sykdom i gamle dager, befolkningsutvikling og levekår, menneskerettigheter,holdninger og sosiale relasjoner.
Noen skoler kombinerer et besøk på Lepramuseet med lesing av ungdomsromanene «Det mørke lyset» av Mette Newth eller «Dagen om Natta» av Berit Vatne Vik. Begge disse romanene har en ung jente som får lepra og som kommer for å bo på St. Jørgens hospital på 1800-tallet som hovedperson
Varighet: 45- 60 minutter
Tidsperiode: April-september
I 2023 var det 150 år siden leprabakterien ble oppdaget i Bergen. En februarkveld i året 1873 satt den unge bergenslegen Gerhard Armauer Hansen foran mikroskopet og studerte preparatet under linsen. Og nå så han dem: «stavformige legemer» som beveget seg. Kunne det han nå så i mikroskopet være smittestoffet han søkte, nøkkelen til å begrunne teorien om at lepra var en smittsom sykdom? Hvordan kunne dette medisinske gjennombruddet skje her i Bergen, og var dette bare positivt?
Jubileet ble markert med en ny utstilling på Lepramuseet «Oppdagelsen av leprabakterien 150 år som undersøker både forutsettinger og konsekvenser av oppdagelsen. Denne utstillingen kan også oppleves i en 3D-modell.
Se den omfattende nettsiden om arven etter lepra i Bergen, støttet av Sasakawa Health Foundation. I tillegg til en mengde intervjuer, artikler og informasjon er det laget en 3D-vandring i Lepramuseet og i Armauer Hansens minnerom på Pleiestiftelsen.
Fagtilknytning: Samfunnsfag, historie, naturfag, kunst og håndverk
Bærekraftig utvikling
Varighet: 45- 60 minutter
Tidsperiode: Mai-september