Damsgård Hovedgård

Lyststedet for byens overklasse på 1700-tallet. En perle for deg med interesse og kjærlighet for arkitektur, interiør og historiske hager. Bli med inn i rokokkoarkitekturens hovedverk i tre i Norge.

Stengt i 2024 og 2025 på grunn av restaurering

Dette landemerke på Laksevåg har imponert besøkende i århundrer og huset regnes som rokokkoarkitekturens hovedverk i tre i Norge.

I sin storhetstid på 1700- og 1800-tallet var dette et sted for den privilegerte eliten og deres festligheter. I dag er lyststedet med unik rokokkoarkitektur, autentiske interiører og et nydelig hageanlegg åpent for oss alle. For å se seg rund i huset må man delta på fastsatte omvisninger med egen billett, mens hagen er tilgjengelig i hele åpningstiden.

Omvisning i rokokkohuset med hage

La deg inspirere av fargerike tapet, unike malte overflater, nydelige gardiner og tekstiler i kombinasjon med stilmøbler, alt smakfullt innredet. Her finner du stuer og værelser i klassisk stil med herrens og fruens kammers og tilhørende hager fulle av nyttevekster og prydplanter fra perioden.

I herren- og fruens hage kan du spasere på grusganger og nyte historiske roser, stauder, busker, trær, grønnsaker og sommerblomster. Her finner du også hageskulptur, en piledam og en karussdam. Når du trenger en pause, kan du sette deg på en av benkene og nyte hagen og kanskje lyden av springvannet fra vannfontenen i herrens hage.

I festsalen dekkes hvert år «sommerens festbord» med ulike tema.

Damsgård Hovedgård interiør

Damsgård hovedgård og lyststeder i Bergen

På 1700-tallet tok byens overklasse til seg trender fra kontinentet, og slo seg opp med herskapelige lyststeder i landlige omgivelser. Omkring år 1800 fantes det rundt 70 slike lyststeder i landområdene rundt Bergen by, og Damsgård var det flotteste.

Damsgård hovedgård ble oppført i 1770-årene for generalkrigskommisær og generaltollforvalter Joachim Christian Geelmuyden (1730 – 95). Geelmuyden ble adlet i 1783, og tok navnet Gyldenkrantz.

I 1796 ble hovedgården solgt til hoffagent Herman Didrich Janson (1757 – 1822). Jansonfamilien ble boende på Damsgård til 1983, og for mange er Jansongården et vel så kjent navn som Damsgård hovedgård. Staten og Bergen kommune kjøpte i 1983 Damsgård hovedgård for å bevare den som kulturhistorisk minnesmerke. I perioden 1983– 1993 ble de beste ressurser tatt i bruk da hele anlegget fikk omfattende sikring, konservering, restaurering og gjenskaping.