Gamle Bergen Museum

Trehus, smau, torg og travle gater. Nostalgi med skillingsboller og levende historiefortelling. Opplev Bergen slik det var da oldemor var liten.

I Gamle Bergen kan hele familien oppleve livet i «gamle dager». Her kan man rusle og kikke i husene, mate fugler, klatre i trærne og ikke minst besøke Embedsmannsfamilien anno 1826 og kjøpmannsfamilien anno 1886. På torvet spilles det korte teaterstykker gjennom hele dagen, og innimellom det hele kan barna være med på leker og moro. Skillingsboller, is og brus selges i museumskiosken.

Koselig kafé i Repslagerhuset på Torvet med boller, kaker og kaffe, og gammeldags snop til salgs i kolonialen. Velkommen innom!

Historien bak museet:

Museet ble åpnet i 1949 og er bygget rundt lyststedet «Elsesro» som skipsbyggeren Rasmus Rolfsen bygget til sin kone Elsebe. Eiendommen var i familien Rolfsens eie fra 1784 til 1903. Her anla familien skipsverft og lyststed, senere også parkanlegg etter de gamle engelske hagers mønstre. Stiftelsen Gamle Bergen, lyktes etter hvert i å etablere museet som en «redningshavn» for Bergens rivningstruede eldre hus, og de husene som står på museet i dag kom hit mellom 1945 og 1981. Friluftsmuseet har i dag 55 trehus, hvorav de fleste opprinnelig har stått i Bergen sentrum.

Det levende museet!

På 1800-tallet var Bergen Europas største treby, et særpreget bymiljø med tett trehusbebyggelse, travle gater, torg og smug. På Gamle Bergen friluftsmuseum står dørene åpne og ønsker velkommen til utstillinger og historiske interiører. Innenfor dørene finnes skilter med kortfattet informasjon om husenes historie. Både ute og inne bidrar skuespillere til levendegjøringen og gir glimt fra hvordan livet kunne arte seg i byen for ett eller to århundrer siden.

 

Tur og bademuligheter på området

Gamle Bergen Museum er stort og innbyr til flere typer opplevelser. En tur i parkanlegget innbyr til ro og fred, og er fritt tilgjengelig. Sandviken Sjøbad ligger like ved museet, her kan du ta en dukkert i badeanlegget på Elsesro! Husk at grilling og bruk av åpen ild er forbudt på museumsområdet.

Området kan besøkes hele året!